KeződoldalEmberek8 napi szintű cselekvés, amit a szervezeted azért tesz, hogy megvédje magát!

8 napi szintű cselekvés, amit a szervezeted azért tesz, hogy megvédje magát!

-

Belegondoltál valaha, hogy a mindennapi tudattalan tevékenységeink, mint például az ásítás, milyen célt is szolgál? Ha eddig azt hitted te befolyásolod akkor tévedsz. A véletlennek sincs hozzá köze, ezek a szervezetünk számára tudatos dolgok, csak mi nem tudjuk irányítani. Ezek nagyon összetett folyamatokat képeznek.

Biztos te is megfigyelted már egy-egy strandolás, vagy fürdés alkalmával, hogy ráncosak lesznek az ujjaid, de hogy ez miért történik azt nem tudtad. Ilyen megmagyarázhatatlan dolgok még a libabőr vagy a nyújtózás. Mindegyiknek egytől-egyig nélkülözhetetlen szerepe van.

Annak érdekében, hogy kérdéseidre választ kapj, olvasd el a cikket.

Csuklás

Ha gyorsan és nagy falatokat eszünk vagy csak szimplán degeszre esszük magunkat, a szervezetünkben található bolygóideg irritálódhat, ami összeköttetésben van a gyomorral és a rekeszizommal. Ennek köszönhetően kezdünk el csuklani.

Nyújtózás.

Ez egy ösztönös cselekvés, amely felébreszti testünket. Mivel éjszaka az összes izmunk pihen, ezért megmerevednek, ezzel a cselekvéssel segítünk neki magához térni. Ilyenkor minden érzékszerv, belső szerv, valamint a keringés is beindul.

Libabőr.

Fő funkciója, hogy redukálja azt a hőmérsékletet, amit testünk lead a bőr pórusain keresztül. Ennek köszönhetően szervezetünk könnyebben melegíti fel saját magát a nagyon hideg időjárási viszonyokban.

Tüsszentés.

Tüsszentéskor szervezetünk a lehető leggyorsabban szeretne megválni az orrüregben található allergénektől, portól vagy mástól, ami irritáló hatással lehet rá. Szóval amikor tüsszentünk, ezeket az anyagokat próbálja a szervezet kisöpörni.

Emlékezetkiesés.

Amikor valaki balesetet szenved, vagy olyan eseményt él át, ami sokként éri, nagy az esélye annak, hogy átmeneti ideig képtelen emlékezni arra mi is történt. Mindez azért, mert saját szervezetünk nem akarja, hogy emlékezzünk a rossz és traumatikus történésekre. Mondhatjuk úgy is, hogy emiatt szó szerint kitörli azokat az emlékeket.

Ásítás.

Az ásítás elsődleges feladata, hogy a kellő hőfokra hűtse le agyunkat. Mindez azért történik, mert a szervezetünk érzi, hogy túlhevült az agyunk.

Víztől ráncossá vált bőr.

Biztos mindenki tapasztalt már ilyet. Ez annak köszönhető, hogy szervezetünk érzékeli, ha a környezetünk csúszós, és a ráncokkal próbálja kiegyenlíteni ezt, vagyis „tapadósabbá” válni. Így egyszerűbben fogsz meg sima felületű dolgokat.

Könnyek.

Kezdetben az volt a fő feladata, hogy a szaruhártyába került idegen dolgokat kisöpörje. Persze ezek a könnyek erősebb érzelmi hatásra is előjöhetnek. A sírás „egy védekező mechanizmus”: frusztrált szituációkban a szervezet erős irritációt generál amiatt, hogy elvonja az emberek figyelmét a lelkileg szerzett fájdalomtól.

Ezt is olvasd el