KeződoldalEmberekÍme egy remek házi praktika az isiász leküzdésére: fokhagymás tej. Amilyen fura...

Íme egy remek házi praktika az isiász leküzdésére: fokhagymás tej. Amilyen fura olyan hatásos!

-

A derék- és hátfájás rendkívül sok embert érint, mondhatni népbetegség. Nagyon sok fajtája és fokozata van, az enyhe, pár napon belül elmúlótól egészen a krónikusig.
Az első és legfontosabb, amivel megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását, az egyértelműen a rendszeres testmozgás, illetve a hátizom-erősítő gyakorlatok végzése. Persze van, hogy ez sem segít, ilyenkor pedig ajánlatos orvoshoz fordulni. Ám emellett érdemes kipróbálni egy, már néhány száz éve ismert módszert is, a fokhagymás tejet.

Az isiász

Magyar nevén az ülőidegzsába, az ülőmunkát végző, mozgásszegény életmódot folytató emberek között meglehetősen gyakori. Az isiász során fellépő fájdalmat az ülőideg összenyomódása okozza, amiért leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongok sérve tehető felelőssé. A fájdalom sokszor kisugárzik a lábak hátsó részére is. Az enyhébb esetekben a fájdalom magától elmúlhat már pár napon belül, de van, hogy műtéti beavatkozásra van szükség. Általában fájdalomcsillapítókkal, keringésjavítókkal, gyulladáscsökkentőkkel és izomlazítókkal kezelik, többé-kevésbé hatásosan.

Ha úgy érzed, még nem állsz készen a műtétre, de már nem szeretnéd szedni az előbb felsorolt gyógyszereket, próbáld ki a fokhagymás tejet!

Habár nem hangzik túl jól és valószínűleg ez nem az, amit a desszertek helyett fogsz fogyasztani, egy esélyt mindenképp megér!
A fokhagyma ugyanis serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatása is van. A tejben pedig kalcium, fehérje és B12-vitamin van. A kettőt kombinálva egyébként mellékhatásokra sem kell számítani.

De vigyázat! A fokhagymának véralvadásgátló hatása is van! Tehát ha már szedsz valamilyen véralvadásgátlót, mindenképp kérd ki az orvosod véleményét előtte!

A recept egyébként nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, csupán három lépésből áll.

Hozzávalók:

– 2-2,5 dl tej
– 3-4 gerezd, összetört fokhagyma
– 1/2 teáskanál méz

Elkészítés

1. lépés: tedd az összetört fokhagymát a tejbe, majd alacsony fokozaton kezdd el forralni, közben kevergesd. Amint felforrt, azonnal zárd el alatta a lángot.

2. lépés: add hozzá a mézet.

3. lépés: idd meg.

Tény, hogy nem ez lesz a kedvenc italod, de napi egyszeri fogyasztás esetén már néhány napon belül érezheted a hatását.

Ezt is olvasd el