KeződoldalÉrdekességek9 hihetetlenül hatékony módja annak, hogy azonnal elaludjál amikor akarsz.

9 hihetetlenül hatékony módja annak, hogy azonnal elaludjál amikor akarsz.

-

A legtöbb ember sajnálatos módon bizonyos külső tényezőknek hála nem tud nyugodtan aludni éjszaka, ami nagyban befolyásolja teljesítőképességüket. Ám az is előfordul, hogy a zavaró gondolatok annyira negatívan hatnak ránk, hogy arra sem vagyunk képesek, hogy álomba szenderüljünk. Amikor lefekszünk az ágyba többnyire arról gondolkodunk, hogy mi volt a munkahelyen, mit rontottunk el… stb. Ha valaki ezt huzamosabb ideig csinálja, előbb-utóbb a személyisége is megváltozhat.

Mai cikkünk azzal a céllal jött létre, hogy megmutassuk, hogyan lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban elaludni. Szerencsére nem csak egy módszer létezik, így ha az egyik nem válik be, ugorhatunk is a következőre.

Íme a kilenc pont:

1) Gondold azt, hogy menni kell dolgozni.

Ha képtelen vagy elaludni egyszerűen csak gondolj arra, hogy már szól az ébresztőd és a hajnali fények beszivárognak a függönyön keresztül. Képzeld el, hogy felkelsz az ágyból, megmosod az arcodat, a fogadat, felöltözöl, lemész reggelit csinálni. Hidd el néhány percen belül annyira el fogsz lustulni, mert semmi kedved egy újabb hétköznaphoz, ezáltal nagyon hamar el fogsz tudni aludni.

2) Fogd be az egyik orrlyukad.

Igen, elég furán hangzik, de a lényeg, hogy működik. Ha lefekszel a bal oldaladra, akkor a jobb orrlyukadat kell befognod, mert ezáltal csökkenni fog a vérnyomásod. Az alacsony vérnyomástól fáradtak leszünk és könnyebben el tudunk aludni. Fontos, hogy mély és lassú levegőket vegyél.

3) „Pillangó”

A pillangó póz tökéletes arra, hogy ellazítsd a tested és annak izmait. Ilyenkor semmi másra nem kell odafigyelned csak a légzésedre, egy bizonyos idő elteltével érezni fogod, hogy eltűnik belőled a stressz. Ezen kívül ez a póz szabályozza a vérnyomást, valamint a menstruációs fájdalmakat.

Elalvás előtt nyugodtan csinálhatod, mert nyugtató hatása van.

4) A binaurális zenék hallgatása

Az ókori emberek tudták, hogy a dobok hangjának különlegesen megnyugtató hatása van az agyra.

A binaurális hangok az agyhullámok finom szinkronizációját okozzák úgy, hogy agyunk ráhangolódik arra a frekvencia különbségre, ami a két hang között van, ezáltal az agyban egy alfa-hullámtartományába eső frekvencia generálódik. Így sokkal könnyebben elalszunk.

5) Vacsorára egyél triptofánban és magnéziumban gazdag ételeket.

A triptofán egy esszenciális aminosav, amiből a szervezet szerotonint állít elő. Ez a hormon felelős a hangulatért, az egészségért és az alvásért. Mivel a triptofán nem termelődik bennünk, ezért élelmiszerek formájában kell hozzájutni. Ez az aminosav megtalálható a csokoládéban, zabpehelyben, vörös húsokban, halban, baromfihúsban.

A magnézium, számos egyéb jótékony tulajdonsága mellett nélkülözhetetlen az idegrendszer működésében, redukálja a migrén kialakulását valamint segít gyorsabban elaludni.

Magnéziumtartalmú ételek:

spenót;
sötétzöld színű zöldségek, petrezselyem;
cékla;
mandula, mogyoró, földimogyoró;
csokoládé.

6) Lélegezz rekeszizomból

A rekeszizom általi légzés technikája nagyon egyszerű, ám többször kell gyakorolni, hogy rutinszerűen tudjuk csinálni. Lazítsd el magad, vegyél lassú mély levegőt, de ne mellkasból, hanem hasból. Tedd a kezed a pocakodra, érezd ahogy felfújódsz a levegőtől.

Ezt a légzéstechnikát meditáláshoz szokták használni, mivel segít ellazulni és csökkenteni a feszültséget.

7) Elemezd ki fordított sorrendben a napodat.

Ha semmi sem működik számodra a fent leírtakból és még mindig vannak frusztráló gondolataid, ami miatt nem tudsz elaludni, akkor csak gondold át miket csináltál a nap folyamán, de fordított sorrendben. Ez a gyakorlat nemcsak megnyugtat, hanem segít elemezni a nap legfontosabb eseményeit is.

8) Rend és fegyelem.

Pszichológusok szerint a hálószoba a kényelmes alvásra való, aminek mindig rendben kell lennie, különben arra fogsz gondolni, hogy mennyi por van a szekrény tetején, vagy mennyi szemét van az ágy alatt… stb. Ha nyugodtan szeretnél aludni rendszeresen takarítsd ki a szobádat.

9) Ölelés elalvás előtt.

A bensőséges és szeretetteljes viszony hozzájárul a jó és pihentető alváshoz. Ezt csak azzal lehet fokozni, ha a párunk átölel elalvás előtt, ugyanis ilyenkor endorfin szabadul fel a testben, ami segít ellazulni, ezzel párhuzamosan viszont csökken a kortizol szintje, ami alapjáraton a stresszt szabályozza.

Ezt is olvasd el