KeződoldalÉrdekességek7 óriási tévhit, amit még napjainkban is sokan elhisznek, pedig hatalmas butaság!

7 óriási tévhit, amit még napjainkban is sokan elhisznek, pedig hatalmas butaság!

-

Amikor kisgyerekek voltunk a szüleink és a nagyszüleink nagyon sok elméletet és trükköt kitaláltak, amivel olyan dolgokra tudtak rávenni bennünket, amiket alapjáraton sose tettünk volna meg. Például, ha egy szülő nem akarta, hogy fiatal lánya korán elkezdjen borotválkozni, akkor azt mondta, hogyha leszedi sötétebb és erősebb szőr nő vissza a helyére. A másik ilyen, amikor egy gyerek nem akart zöldséget enni, akkor azt mondták, hogy a sárgarépa majd segít, hogy megtanuljon fütyülni. Ezeken kívül számos más trükköt bevetettek, amit nagy naivan el is hittünk nekik, mert hát ki gondolná a tulajdon családjáról, hogy átveri?!

Ma olyan elméleteket, mítoszokat és teóriákat hoztunk el nektek, amiket gyerekkorunkban nagyon sokszor hallottunk és még a mai napig hiszünk is egy-kettőben.

A nyelv egyes részei különböző fajtájú ízeket képes érzékelni.

 

A 20. században egy bizonyos D.P Hanig kutatásokat végzett az emberi nyelven. Kiderült, hogy ez az érzékszerv több ízlelőterületből tevődik össze. Például a sós és savanyú ízeket a nyelv két oldalán lehet érezni, az édeset elől a keserűt pedig hátul. Néhány év múlva a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy Hanig tévedett a kutatást illetően, ugyanis a nyelv mindegyik része tudja érzékelni ezeket az ízeket.

Edwin Boring, a Harvard Egyetem pszichológusa, véletlenül rosszul fordította le Hanig munkásságát. A professzor valójában sosem állított olyat, amit Boring lefordított ám mégis nagyon gyorsan elterjedt az emberek körében ez az elmélet.

A sok sörfogyasztás következtében megnő a férfiak hasa.

Nagyon sok ember gondolja azt, hogy a sok sörfogyasztástól nő meg az erősebbik nem képviselőinek a hasa, ám ez hatalmas tévedés. Valójában a nem megfelelő étkezés az oka, ugyanis a sör képes fokozni az étvágyat, amitől elkezd az illető enni, ez pedig megnövekedett hashoz vezethet. Szóval voltaképpen mégiscsak hizlal, de nem közvetlenül a sör fogyasztása miatt.

A kutyák fekete fehérben látnak mindent.

Az iskolában azt tanították, hogy a kutyák csak fekete-fehérben látják a világot. Ám ez az elmélet nem bizonyult igaznak. Egyes szakemberek kutatások alapján rájöttek, hogy a kutyák mégiscsak látják a színeket, ám nem olyan sokat, mint mi emberek.

Ha sok sárgarépát eszünk javul a látásunk.

A második világháborúban egy olyan teória terjengett, hogy a brit éjszakai pilóták azért képesek a sötétben látni, mert rengeteg sárgarépát esznek. Az igazság azonban az, hogy a vadászgépeket valójában egy különleges radarral látták el, aminek köszönhetően tudták, hogy mi merre található. Ezt persze az angolok nagy titokban tartották, ezért a laikus emberek elhitték, hogy ez mind a sárgarépa műve.

Nem csak ennek a történetnek, hanem egy nagyon híres mesefigurának, Tapsi Hapsinak is hála, hogy az emberek azt hiszik a sárgarépa tényleg javítani tudja a látást, sőt ezt előszeretettel alkalmazzák kisgyerekeken is, akik nem akarnak zöldséget enni.

Megfulladhatunk, ha evés után elmegyünk úszni.

Rengetegszer hallottuk már szüleinktől és nagyszüleinktől, hogy ne menjünk egyből úszni étkezés után, hanem várjunk legalább egy-másfél órát. Azt mondták, ha bemegyünk akkor meg is fulladhatunk a gyomrunkban keletkezett görcs miatt. Szerencsére ez nem így van, ugyanis eddig semmi sem támasztotta alá ezt az elméletet. Tény, hogy kisebb fájdalmat érezhetünk a gyomrunkban, de ennek nincs negatív hatása az életünkre, sőt még csak nem is veszélyeztet minket.

A borotválástól megerősödnek és sötétebbek lesznek a szőrszálaink.

Nagyon sok szülő azzal riogatta a gyerekét, hogy ne borotválja le a lábszőrét, mert később sokkal vastagabb szőrszálak nőhetnek a helyükre. Ám ennek nincs semmi valóságalapja.

Kurt Stenn híres biológus, aki szerint nincs kézzel fogható bizonyíték erre az elméletre. A professzor már 30 éve tanulmányozza a szőrszálak erősödését és vastagodását szőrtelenítés után és arra a következtetésre jutott, hogy hiába vágjuk le a szőrszálak felső részét és bújik ki az alsó rész, attól az még ugyanúgy el fog vékonyodni, mint amit leszedtünk. Kezdetben persze kicsivel sötétebb és vastagabb, de ez egy idő után elmúlik.

Ha egyetlen ősz hajszálat is kihúzunk, akkor több nő a helyére.

Megszámlálhatatlan mennyiségű ember gondolja ezt az elméletet valóságosnak, de persze ez nem igaz. Azért alakulnak ki ősz hajszálak a fejünkön, mert a hajhagymák elöregednek. Mivel ez az öregedés egyik folyamata ezért nem attól lesz több ősz hajszálunk, mert az előzőket kitéptük, hanem azért mert ez egy természetes folyamat. Nyilatkozta Randy Schuller kozmetológus. Egyszóval mindegy, hogy kitéped-e vagy sem, mert a végén úgy is ősz lesz a hajad.

Ezt is olvasd el