KeződoldalEmberekFeltárjuk az igazságot, hogy szabad e étkezés közben inni!

Feltárjuk az igazságot, hogy szabad e étkezés közben inni!

-

Az egészségüggyel kapcsolatos televíziós műsorokon gyakran mondják, hogy nem szabad egyszerre enni meg inni. Néhány szakértő elmagyarázta, hogy a víz hígítja a gyomorsavunkat. Egyesek azt hiszik, hogy a víz az emésztetlen táplálékot a gyomorból kidobja! A hétköznapi víz tényleg ilyen káros lehet nekünk? Úgy döntöttünk, hogy végül felfedjük az igazságot az ivóvíz fogyasztással kapcsolatban.

Mi történik az étellel és a vízzel a gyomorban?

Az emésztési folyamat pontosan akkor kezdődik, amikor jövőbeli étkezésünkre gondolunk: nyál keletkezik a szájban. Amikor rágjuk az ételt, összekeverjük nyállal, ami az emésztéshez szükséges enzimeket tartalmazza. Ezután a lágy étel bejut a gyomorba, ahol összekeveredik a gyomorsavval. Átlagosan a gyomornak 4 óra kell ahhoz, hogy megeméssze az ételt, mielőtt folyadékká vagy bélpéppé alakulna. A bélpép tovább halad a bélben, ahol tápanyagot ad a testnek.

A víz nem marad sokáig a gyomorban, nagyjából 10 percig. Tehát ha evés közben iszol, nem kell aggódni nem fog eltelíteni. Átmegy a gyomron, hidratálja a testet, majd gyorsan elhagyja a szervezetet.

A folyadékok nem csökkentik a savasságot.
Testünk bonyolult, de nagyon jól hangolt rendszer. Ha a gyomor „úgy érzi”, hogy nem képes megemészteni valamit, akkor több enzimet termel és növeli a folyadék savasságát. Még ha egy fél gallon vizet meg is iszunk, ez nem befolyásolja a savasság szintjét. Például egy narancs átlagosan 86% vizet tartalmaz.

Egyébként tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos ételek csökkentik a savasság szintjét a gyomorban, ám nagyon hamar visszatér a normális szintre.

A folyadékok nem befolyásolják az emésztési sebességet.
Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolják ezt a téveszmét, hogy a folyadék a szilárd anyagot a bélbe helyezi, mielőtt teljesen megemésztenéd. A tudósok azt állítják, hogy a folyadék gyorsabban elhagyja a testet, mint a szilárd étel, ám ez nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Szóval, evés közben ihatunk?

Ha evés közben iszol, nem fogsz semmilyen kárt okozni magadnak. Éppen ellenkezőleg, a víz segít a szilárd élelmiszerek lágyításában. De ne igyál, mielőtt lenyelnéd az ételt – mivel elegendő mennyiségű nyál van már a táplálékban.

Vannak bizonyos előnyei az evés közben. A kutatások azt mutatják, hogy amikor egy személy rövid szünetet tart étkezés közeben, hogy vizet igyon, lelassítja az étkezési folyamatot. Ennek eredményeképpen az emberek kevesebbet esznek, ami jó.

Ha a víz helyett teát fogyasztasz étkezés közben, akkor sincs semmi baj. A kutatások azt mutatják, hogy a tea vagy a víz után a savassági szintek között nincs különbség.

Az ivott víz hőmérséklete nem befolyásolja az emésztési sebességet vagy az elfogyasztott tápanyagok számát. A gyomor felmelegíti vagy lehűti az ételt a szükséges szintre. A tudósok azonban javasolják, ha meleg italt fogyasztasz, hűtsd le kb. 66 °C-ra.

Ezt is olvasd el