KeződoldalÉrdekességek12 óriási baklövés, ami miatt percek alatt dollár milliók vesztek oda

12 óriási baklövés, ami miatt percek alatt dollár milliók vesztek oda

-

Az emberek nem tökéletesek és akarva, akaratlanul de hibáznak. Van is az a mondás, hogy csak az tud hibázni, aki dolgozik ezért mind a magánéletben mind pedig a munkahelyen követünk el baklövéseket, amiért sűrű elnézést kérünk a főnökünknél vagy családtagjainknál. Ám előfordul, hogy az emberek akkora hibákat vétenek, amit már nem lehet szó nélkül hagyni. Mint például rossz mérnöki munka miatt összedőlt házak vagy hidak. Ma úgy döntöttünk, hogy néhány hatalmas baklövést és annak történeteit megosztjuk veletek.

Összeomlott lakóház.

Shanghajban, azon belül is a Lotus Riverside nevű lakóparkba 11 darab emeletes házat húztak fel, melyek 13 emeletből álltak. Egyik nap azonban összeomlott és csodával határos módon senki sem sérült meg, mivel a lakóházak még üresen álltak. Sőt a legérdekesebb, hogy a körülötte lévő házak sem károsodtak meg.

A 150 éves gitár összetörése.

Jennifer Jason Leigh az Aljas nyolcas című filmben egy 150 éves antik gitáron játszott, amit Kurt Russell egy laza mozdulattal összetört. A színésszel senki sem osztotta meg, hogy az egy felbecsülhetetlen értékű hangszer, amit úgy kértek kölcsön a kaliforniai gitármúzeumtól.

Széles vagonok.

A francia SNCF vasútvonal felújítására horribilis összegeket fordítottak 2014-ben, sőt további 15 milliárd euróért új vonatokat is vásároltak. Ám a pontatlanul mért adatoknak köszönhetően a vonatok nem fértek el a vasúti síneken, így újabb 50 millió eurót kellett kiperkálni, hogy kiszélesíthessék a síneket. Ezt követően a 20 centivel szélesebb vonatok is könnyedén elfértek rajta.

Elgépelés miatt 40 milliárd jent vesztett egy cég.

A japán székhelyű Mizuho Securities cég csupán egyetlen részvényét szerette volna 610.000 jen-ért, eladni a tokiói tőzsdén, ám egy elgépelés miatt véletlenül 610.000 részvényüket sikerült értékesíteni 1 jen-ért. Mivel a tőzsde már feldolgozta a tranzakciót, ezért a cég közel 40 milliárd jenre rúgó veszteséget szenvedett el.

A túlságosan is nehézre sikeredett tengeralattjáró.

A spanyol kormány az Isaac Peral nevű tengeralattjáróra 1,75 millió fontot költött, ami egy számítási hiba miatt sokkal nehezebbre sikerült, mint azt szerették volna. Annak érdekében, hogy kompenzálni tudják ezt a súlyt, kénytelenek voltak meghosszabbítani a hajótestet.

Alaszka eladási ára.

A 19. században Oroszország meg akart válni Alaszkától, amit akkor még csak jég borított. Az Egyesült Államok 1867-ben úgy döntött, hogy 7,2 millió dollárért cserébe megvásárolja a jeges vidéket. Akkoriban a dollár és a rubel kb. azonos értékű volt, ennek következtében Oroszország nem nyert vele túl sokat. Ami még tovább ront a történeten, hogy elveszített egy olyan területet, ami gazdag volt a természeti erőforrásokban.

Részvények eladása az Apple-nél.

Az Apple cég egyik alapítója, név szerint Ronald Wayne, eladta 10%-os  tulajdonjogát, mert azt hitte, hogy a cég veszteséges lesz, majd becsődöl. Ezt nagyon rosszul tette, ugyanis ma már dollármilliárdos lenne, ha nem adja el.

A hintázó Millenium-híd.

A jubileum évében átadták a Millenium-hidat, ami a Temze két partját kötötte össze, ám a gyalogosok elég nagy kellemetlenséget tapasztaltak, mivel a híd olyan instabillá vált, hogy elkezdett hintázni. Ahhoz, hogy megerősítsék a híd szerkezetét 5 millió fontot kellett rákölteni.

Elkallódott űrhajó.

A Nasa tanulmányozni szerette volna a Mars éghajlatát, ehhez pedig építettek egy űrhajót, ami a „The Mars Climate Orbiter” nevet kapta, ám egy hiba miatt elvesztették az irányítást és a kommunikációt is a hajó fölött, így az állítások szerint belecsapódott a vörös bolygóba.

Autókat megolvasztó felhőkarcoló.

A „Walkie-Talkie” nevű felhőkarcoló üvegfelülete valamint homorú alakja miatt, képes volt megolvasztani a parkoló autókat. Annak érdekében, hogy ne okozzon több kárt, árnyékolórendszerrel látták el az épületet.

Kukába dobott bitcoinok.

2009-ben még könnyűszerrel hozzá lehetett jutni a bitcoin nevű digitális pénznemhez. Egy angol üzletember be is szerzett 7500 darabot. Évekig nem történt semmi, majd 2013-ban fellendült a bitcoinok ára konkrétan 7,5 millió dollárra. A férfi el akarta adni és már minden megvolt hozzá, ám beugrott neki, hogy kidobta azt a merevlemezt, amin voltak a bitcoinok, így a luxuséletből nem lett semmi.

A kiszakadt híd.

1994-ben a Han-folyó egyik szakasza felett húzódó híd egyik központi része nem bírta tovább az autók és a teherautók terheit, így az emberekkel és a gépjárművekkel együtt belezuhant a folyóba. A baleset azért következett be, mert nem volt jól összehegesztve az acélszerkezet.

Ezt is olvasd el