KeződoldalÉrdekességekCsak kevesen ismerik Einstein ikonikus fotójának történetét, de mi most elmondjuk

Csak kevesen ismerik Einstein ikonikus fotójának történetét, de mi most elmondjuk

-

Albert Einstein a modern fizika egyik legmeghatározóbb alakja, mi több, még ma, születése után 140 évvel is világhírű. Rengeteg fotó található róla az interneten, amiken a legtöbbször komoly arcát mutatja, de azért – mint ahogy most is – akadnak kivételek.

A híres fotót 1951. március 14-én készítette Arthur Sasse, a UPI fotósa, Einstein 72. születésnapjára rendezett összejövetel után. Már későre járt, ezért a tudós hazaindult az Aydelotte házaspár társaságában, akik felajánlották, hogy hazaviszik.

Akkoriban sem volt másként: rengeteg újságíró és fotós gyűlt köréjük, mivel szerették volna meginterjúvolni Einstein, akinek azonban már semmi kedve sem volt ehhez. De a nyomulós sajtósok csak nem hagyták annyiban és azt kérték tőle, hogy legalább egy fotót hadd készíthessenek, amit másnap lehozhatnak az újságokban.

Einstein ekkor pedig egy szimpla mosoly helyett kinyújtotta a nyelvét. Akkor még biztosan nem sejtette, hogy a kép világhírű lesz és, hogy örökre fennmarad.

Másnap persze le is hozták a fotót az újságokban, ami kifejezetten tetszett a tudósnak, olyannyira, hogy üdvözlőkártyát is készíttetett belőle… persze a többieket levágva róla.

A kép azért is lett nagy sikerű, mivel végre megmutatta, hogy az évszázad egyik legnagyobb zsenije is tud néha lazítani és bolondozni, ezzel pedig milliók szívébe lopta be magát.

Albert Einsteint (1879. március 14. – 1955. április 18.) sokan a 20. század legnagyobb elméjének tartják. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet, valamint nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, illetve – többek közt – a kozmológia fejlődéséhez is. 1921-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Zsenialitását bizonyítja az is, hogy már akkor előre tudott jelezni olyan dolgokat, amiket csak 100 évvel később tudtak bizonyítani.

Ezt is olvasd el