KeződoldalÉrdekességek15 tény a köldökről, amiből te is azt fogod gondolni, hogy ez...

15 tény a köldökről, amiből te is azt fogod gondolni, hogy ez a legérdekesebb testrészünk

-

Annak ellenére, hogy minden egyes nap látjuk, nagyon keveset tudunk a köldökünkről. Arról van némi fogalmunk, hogy hogyan keletkeztek, de a formájuk kialakulásáról nem igazán tudunk semmit. Mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk milyen érdekes tényeket rejt ez a kis lyuk a hasunkon. Sőt a legvégén arról is kaphatsz némi információt, hogy milyen személyiségről árulkodik a köldököd.

Egyes embereknek nincs köldöke.

Karolína Kurková cseh származású modellnek például egyáltalán nincs köldöke, amit köldöksérv is okozhat. Ebben az esetben a kisbabák beleinek bizonyos része a köldök helyén türemkedik ki. Ezt a problémát orvosi beavatkozás útján tudják helyrehozni, melynek eredménye az, hogy eltűnik a köldök.

Vannak olyan emlősök, akiknek nincsen köldöke.

Egyes tudósok illetve a biológia tanai szerint kell, hogy az emlősöknek legyen köldöke. Ám a természet nagyon kifürkészhetetlen, így előfordul, hogy egyes állatoknak nem fejlődik ki. Az egyik ilyen emlős például a kenguru. Viszont a delfineknek, akik szintén az emlősök csoportjában vannak, van köldökük.

Érdekes, nem gondoljátok?

Életünk első hegei a köldökünk.

Tulajdonképpen ezek a legelső hegek, amit életünk során megszerzünk. Miután megszületünk az orvosok levágják, majd elkötik a köldökzsinórt, amin keresztül táplálékhoz jutottunk az anyaméhben.

Minden ember köldöke egyedi.

Ez annak köszönhető, hogy sokféle és fajta baktérium található a köldökben, melynek száma körülbelül 2400-ra tehető. Előfordul, hogy ebben a testrészben olyan baktériumok is megtalálhatók, amik csak japán talajban fordulhatnak elő, még akkor is, ha életedben nem jártál azon a vidéken.

A legtöbb ember köldöke gödrös.

Míg a kisbabáknak kitüremkedő köldöke van, addig egy felnőtt embernek gödrös. Ez azzal magyarázható, hogy az idő múlásával a köldökünk formája megváltozik, és csak az emberiség 10%-nak marad ugyanolyan köldöke, mint babakorában.

Ha egy nő babát vár, akkor a köldöke kitüremkedik.

A várandós nőknek azért türemkedik ki a köldöke, hogy helyet biztosítson a fejlődő babának. Miután az édesanya világra hozza gyermekét a köldök egy idő után visszatér a normális állapotába.

A gödrös köldök sokkal vonzóbb, mint a kitüremkedett.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a férfiak inkább a gödrös vagy „T” alakú köldököket tartják vonzónak.

Bizonyos orvosi beavatkozásokat a köldökön keresztül is el lehet végezni.

Az egyik ilyen eljárás például a mellnagyobbítás. Ezt a módszert azért választják, hogy elrejtsék a hegeket.

Nagyon nehezen gyógyul be egy köldökpiercing helye.

Természetesen nagyon szép megjelenést tudnak biztosítani a piercingek, ám jobb ha tisztában vagy vele, ha megunod ezt a testékszert, akkor a lyuk begyógyulásának ideje akár 6-12 hónap is lehet. Amennyiben eltávolítod, figyelned kell arra, hogy ne kapjon semmilyen fertőzést.

Akkor is van köldökszöszöd, ha nem akarod.

Ez egy olyan dolog, amit nem lehet befolyásolni. A rendszeresen hordott ruhák szöszmöszei akkor is össze tudnak ott gyűlni, ha a legtisztább állapotában van. A férfiaknál azért gyakoribb mert nekik, még a szőrzetük is csak vonzza a szöszmöszöket.

A Föld egyik legkülönösebb hobbija.

Graham Barker az a férfi, akinek nevét még 2010-ben írták be a Guiness Rekordok Könyvébe, hihetetlen köldökszösz gyűjteménye végett. A férfi 1984-ben kezdte el gyűjteni ezeket a szöszöket egy dunsztosüvegben, de nem ez volt a legfurcsább, hanem, hogy valamelyikből még figurát is csinált.

Köldökkel való meditációs folyamat.

Évszázadokkal ezelőtt a görög származású keresztény szerzetesek a lélek megnyugtatására használták ezt a módszert. Nem kellett mást tenniük csak órákon át figyelniük saját köldöküket. Azt gondolták ezzel majd sikerült betekintést nyerniük az isteni dicsőségbe.

A köldök egy erogén zóna.

Az erogén zónához a köldökünket körülvevő nagy mértékű érzékenység köthető.

Leon F. Seltzer pszichológus szerint egy hetero férfinak nagyon vonzó, ha egy nőnek tökéletes köldöke van. Úgy gondolják, hogy kihangsúlyozzák a nők vonalait, szépségét és termékenységét.

Régen tilos volt a köldök mutogatás.

A 60-as években a nők nem mutathatták meg a köldökeiket, még a TV-ben sem. Barbara Eden színésznőnek is például olyan ruhát kellett viselnie a “Jeannie, a háziszellem”-ben, ami teljes mértékben eltakarta a köldökét.

A köldökünk a személyiségünkről is árulkodhat.

Igaz a tudósok még nem támasztották alá, hogy a köldökünknek bármilyen köze lenne a személyiségünkhöz, ám bizonyos elméletek szerint igenis összeköthető a két dolog. Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, ami a te köldöködre és személyiségedre is igaz lehet.

Kitüremkedő: Erős személyiség, kiemelkedő, elszánt, őszinte a kapcsolatokban.

Nagy és mély : Jólelkű, elővigyázatos, hozzáértő személyiség.

Szűkös és kicsi : Megfontolt, rejtélyes, kétkedő.

Hosszú és lefelé irányuló : Éles eszű, forradalmasító.

Ovális : Túl érzékeny személyiség, hirtelen haragú, befelé forduló, érdeklődő.

Széles : Körültekintő, egyenes ember vagy, merész.

Na, neked milyen köldököd van?

Ezt is olvasd el