KeződoldalÉrdekességekKutatások támasztották alá, hogy ugyanúgy szeretjük gyermekeinket, mint kutyáinkat

Kutatások támasztották alá, hogy ugyanúgy szeretjük gyermekeinket, mint kutyáinkat

-

A szeretet egy olyan nyelv, amit minden ember és állat megért. Azok az érzelmek, amiket gyermeked és kutyád iránt érzel mély, őszinte és már-már szinte ugyanolyan. Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért érzel ugyanolyan érzelmeket, mikor a gyerekedre és a kutyádra nézel? Nyugi, nem te vagy az egyetlen. Ma elhoztunk nektek egy tanulmányt, ami tökéletesen elmagyarázza, hogy miért szeretjük egyformán utódainkat és házi kedvencünket.

Több, mint 30.000 évvel ezelőtt kezdtük háziasítani az állatokat, így nem csoda, hogy erős kapcsolat alakult ki az emberek és az állatok között. Gyakran mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a köztük lévő kötelék, már túltesz minden barátságon.

Kutatásokat végeztek a Massachusetts Kórházban, ahol próbálták elemezni az édesanyák és gyermekeik, valamint a kutya és gazdája közti viszont. Kiderült, hogy mind a szülő, mind a gazdi egyfajta biztonságot és együttérzést nyújt gyermekének és házi állatának.

Elemezték az agyi funkciókat is, ahol megkérték a résztvevőket, hogy gyermekeikről és kutyájukról hozzanak egy-egy képet. A tudósok mindeközben az agy azon részét figyelték, ami az érzelmekét és a kötődésért felelősek.

A kutatás során olyan egyéneket gyűjtöttek össze, akiknek 2-10 év közötti gyermeke van, valamint legalább egy éve van kutyája. A résztvevőknek saját képeiket valamint idegenek által hozott képeket is kellett néznie, akikhez semmi közük sem volt.

Az eredmények kimutatták, hogy az édesanyák érzelem és kötődés központja minden alkalommal aktiválódott, mikor saját gyermeküket és kutyájukat látták meg, viszont amikor idegen gyerekeket és állatokat láttak ez a terület nem mutatott semmilyen reakciót. A tanulmány pontosnak bizonyult, ugyanis a legtöbb édesanya egyformán reagált. Ebből arra lehet következtetni, hogy az édesanyák ugyanúgy szeretik utódaikat mint házi állatukat.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a házi kedvencek különleges helyet foglalnak el az emberek életében és szívében, de erre most már hivatalos és tudományos bizonyíték is van. A kutyák mindemellett rengeteget javítanak egy ember közérzetén, hiszen kevesebb eséllyel alakul ki stressz, depresszió vagy szorongás, ezen felül szociálisan támogatnak. Egyesek szerint olyanok, mint a gyerekek, akik soha nem nőnek fel és feltétel nélkül szeretnek.

Az édesanyák is ugyanolyan szerepet töltenek be mind a gyermekük, mind a házi állatuk életében, mert gondoskodnak róluk, ellátják és szeretik őket. Ezen felül minden lurkó és minden kutyus más-más érzelmekkel és személyiséggel rendelkezik, ami még különlegesebbé tesz őket.

Ti mit gondoltok erről, van benne igazság?

Ezt is olvasd el