KeződoldalÉrdekességekElképzelhető, hogy a külföldön dolgozó magyarokat is megadóztatja a magyar állam

Elképzelhető, hogy a külföldön dolgozó magyarokat is megadóztatja a magyar állam

-

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a magánszemélyek külföldről szerzett jövedelmének adóztatásáról valamint a járulékfizetési kötelezettségről adott ki egy részletes tájékoztatót.

A kettős adóztatás elkerülését célzó egyezménnyel rendelkező országok között egyszerűbb a helyzet. Amennyiben ilyen nincs a magánszemély illetősége a döntő. Amennyiben egy magyar személy külföldön ad el ingóságot akkor is Magyarországon kell adózniuk. Viszont amennyiben ingatlan adnak el, annál csak az számít, hogy maga az épület hol található. A magyar adóhatóságnak semmi köze ahhoz, ha eladod a külföldön található nyaralódat, vagy lakásodat, ám az osztalékon mindkét ország hasznot húzhat.

 

Az illetőség állama mindig az az ország, ahol az állandó lakhely van. Nemcsak az állampolgárság tudja meghatározni, hogy magyar illetőségűek vagyunk-e, hanem az is ha minimum 183 napig tartózkodunk Magyarországon. Ha ebbe az országba van bejelentve az állandó lakhelyed, akkor is magyarnak számítasz, ha amúgy már egy ideje ideiglenes jelleggel külföldön tartózkodsz.

A NAV bemutatott egy példát a 183 napos határra a külföldön végző munka esetén. Ha egy magyar cég magyar származású alkalmazottja egy külföldön található építkezésre megy állandó jelleggel dolgozni, és a munkavállaló 200 napot volt az adóévben kiküldetésen, akkor ez a kivételes szabály nem irányadó, mert átlépte a 183 napot. Ha a 200 nap kint tartózkodása alatt 150 napot dolgozik, és amúgy összesen 250 napot dolgozik az adóévben, akkor külföldön lehet megadóztatni az alapbére 60%-át, Magyarországon pedig a 40%-át.

Amennyiben egy magyar illetőségű magánszemélynek, egy horvátországi hitelintézetnél lévő betétjére jóváírják a kamatot, akkor a kamatjövedelem után 15%-os mértékű adót kell bevallania és megfizetnie a magyar adóbevallásában. A horvát banknak illetőségigazolást kell adni, amit a NAV-nál lehet lekérni, ezzel a hitelintézet által jóváírt kamatból nem vonnak adót.

A tavalyi évben szerzett kamatjövedelmet önállóan kell bevallaniuk a külföldi bankszámlával rendelkezőknek. Ha valaki nem szándékozik kétszeresen fizetni Ausztriában, annak szereznie kell a magyar adóhatóságtól egy illetőségigazolást.

Ezt is olvasd el