KeződoldalÉrdekességekÍme, a mézfogyasztás 8 jótékony hatása, amiről eddig csak nagyon kevesen tudtak

Íme, a mézfogyasztás 8 jótékony hatása, amiről eddig csak nagyon kevesen tudtak

-

Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a tudósok szuperételnek tekintik a mézet. A megfázás és a bőr hidratáltságán kívül számos más jótékony hatással bír. Természetesen nagyon ízletes, ha valamilyen italban vagy ételben keverjük el, de sokkal jobban ki tudja fejteni a hatását, ha napi szinten egy kanállal fogyasztunk belőle. Mai cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a méznek még milyen jótékony hatása van a szervezetre nézve.

Jó éjszakai alvás.

A méz egy bizonyos triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amit a szervezetünk magától nem képes előállítani, így csak ételek és italok formájában juthatunk hozzá. Ez a tápanyag azt jelzi az agynak, hogy itt az ideje pihenni. Emellett a benne található glikogén pihentető alvást idéz elő, anélkül, hogy az éjszaka közepén felébrednénk.

Csökkenti a vérnyomást.

A méz olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik csökkentik a vérnyomást, így kevesebb eséllyel alakul ki szívelégtelenség. Nem kell mást tenned, csak lefekvés előtt egy kanál mézet enned.

Csökkenti a triglicerideket.

Ha a trigliceridek vagy neutrális zsírok magas számban vannak jelen a vérben, akkor nagyobb kockázattal alakul ki cukor- vagy szívbetegség, amit a méz tökéletesen tud csökkenteni, sőt meg is tisztítja a vért a felesleges zsíroktól.

Erősíti az immunrendszert.

A méz antioxidánsokban és aminosavakban gazdag, ami felveszi a harcot a baktériumokkal, vírusokkal és kórokozókkal. Emellett pedig sebkezelésre is kiválóan alkalmas.

Zsírégető hatású.

A méz gyorsítja az anyagcserét, ami növeli a vérkeringést a testben ezzel párhuzamosan nő a testhőmérséklet is, így elkezdi égetni a zsírt. Néhány hónap múlva szemmel látható a jótékony hatása.

Köhögéscsillapító.

A méz természetes gyulladásgátló is, így, ha egy evőkanál mézet elkeversz egy pohár meleg vízben, akkor csökken az éjszakai torokirritáció. Ezen felül a méz antibiotikumként is megállja a helyét és felveszi a harcot a baktériumokkal.

Öregedésgátló hatású.

Mivel a méz antioxidánsokban gazdag, ezért képes lelassítani az öregedési folyamatokat. Ennek eléréséhez lefekvés előtt célszerű elfogyasztani egy kanál mézet.

Antidepresszáns hatású.

A mézben található polifenol képes felvenni a harcot a depresszióval. Ha el akarod kerülni az efféle problémákat, akkor célszerű minden este lefekvés előtt egy kanál mézet elfogyasztanod.

Kedvet kaptál egy kis méz evéshez?

Ezt is olvasd el