KeződoldalÉrdekességek12 hétköznapi trükk, ami neked is hasznos lehet.

12 hétköznapi trükk, ami neked is hasznos lehet.

-

A cipővásárlás nagyon frusztráló dolog, mert elsőre sose találjuk meg azt a lábbelit, ami legjobban passzol hozzánk. Akármit felpróbálunk, nagy, szoros, kényelmetlen, csúnya az orra, és bugyután nézünk ki benne. Viszont, ha hosszas keresgélés után végre rálelünk a megfelelőre, arra mindenképpen szeretnénk nagyon vigyázni, mindegy, hogy az vászoncipő, bőrcipő, magas sarkú vagy csizma. Az nem elég, ha csak dobozban tartjuk őket, és akkor vesszük ki, ha fel szeretnénk venni, hanem fontos a megfelelő ápolás és tisztán tartás is. A mai cikkünkben olyan trükköket hoztunk el nektek, amivel a régi, elnyűttnek látszó és koszos cipőiteket fillérekből újjá tudjátok varázsolni.

Gyertyaviasz a vízállóságért.

A gyertyaviasz tökéletes arra, hogy vízállóvá tedd a vászoncipőidet. Nem kell mást tenned, csak egy paraffin gyertyát beledörzsölni az anyagba és pillanatokon belül kész is az új vízhatlan surranód.

A szoros cipők ellen.

Minden új cipő szoros, ami csak egy bizonyos hordási idő után tágul ki. Ám ez az időszak rengeteg sérüléssel jár. Ennek elkerülésére van egy módszer. Fogj kettő simítózáras tasakot, töltsd meg vízzel, majd rakd bele a cipőidbe. Cipőstül, mindenestül helyezd a fagyasztóba egy éjszakára. A jéggé fagyott víz kitágítja az anyagot, ami kényelmesebb viseletet biztosít.

Vászoncipők kitisztítása.

A világos színű vászoncipők nagyon kényesek a koszra, ami van, hogy többszöri mosás után sem jön ki. Ha meg akarod tisztítani, csak keverj össze egy kis szódabikarbónát, hidrogén-peroxidot és vizet, majd a keveréket egy fogkefe segítségével dörzsöld bele az anyagba. Hagyd megszáradni és a piszoknak nyoma sincs.

Cipő gumis részének tisztítása.

A legtöbb utcai cipő talpa és oldala is gumiból van, ami szintén nagyon piszkos tud lenni, ám több módszer is van rá, melynek segítségével könnyedén megtisztíthatod a felületet. Például fogj egy radírt és kezd el leradírozni a koszt, vagy tegyél egy kis CIF súrolószert egy szivacsra, és kezd el óvatosan dörzsölni a gumis részeket, majd egy vizes ronggyal töröld át.

Régi bőr cipők megújítása.

A nedves bőrcipők nagyon könnyen elveszítik a fényüket, ami ellen csak egy módszer létezik, az ecetes víz. Keverj össze ugyanannyi mennyiségű vizet és ecetet, majd vidd fel az anyagra, ezt követően egy cipőkefe segítségével finoman dörzsöld bele a cipőbe. Ha elsőre nem volt elég, többször is meg lehet ismételni a folyamatot.

Ha meg akarod tartani a hosszú szárú csizma formáját, használj újságpapírt.

Ha velúrból, vagy bármilyen más anyagból van a csizmád, melynek szára nem képes megtartani a formáját, akkor tekerj fel egy vastag újságot és helyezd a lábbelibe. A magazin elegendő tartást ad ahhoz, hogy ne sérüljön meg a drága csizmád.

Cipők szárítására használj befőttes üveget.

Nem túl célszerű a vizes cipőket egyből a szekrénybe tenni, mert könnyen elveszíthetik alakjukat. Annak érdekében, hogy hamar megszáradjanak tedd rá őket dunsztosüvegre.

Cipők szagtalanítása.

Lábunk akarva, akaratlanul is megizzad egy hosszabb edzés után, aminek a szagát úgy tudod eltüntetni a cipődből, ha teafiltereket teszel bele. Ezt célszerű minden egyes edzés után megtenni.

Bőrcipők egyszerű ápolása.

A banánhéj tökéletes arra, hogy ápoljuk vele a bőrcipőinket. Semmi mást nem kell tenni, csak a banánhéj belső részével bedörzsölni az anyagot, majd egy papírtörlővel letisztítani.

A cipőn lévő karcolások eltüntetése.

Sajnos sétálás közben többször összeérintjük a cipőinket, ezáltal kisebb karcolások jelennek meg rajta. Annak érdekében, hogy eltüntessük ezeket a sérüléseket, körömlakk lemosóra van szükség. Egy kevés vízzel hígítsd fel a lemosót, és egy vattapamaccsal dörzsöld az anyagba.

Használj betétet lábizzadás ellen.

Össze-vissza csúszkál a lábunk a cipőben, ha megizzad. Ha el akarod kerülni a kellemetlenségeket, tegyél tisztasági betétet a lábbelidbe.

A csúszós talpú cipők ellen.

Nem egy olyan cipő van, aminek úgy csúszik a talpa, mintha jégen sétálnál. Ha meg akarod szüntetni ezt a problémát, egy csiszolópapír segítségével dörzsöld meg a cipőd talpát, de akár ragasztópisztollyal hullámos mintát is rajzolhatsz a talpra, ami szintén megakadályozzák a csúszkálást.

Ezt is olvasd el