KeződoldalÉrdekességek8 dolog, amit a szemed elárul az egészségedről

8 dolog, amit a szemed elárul az egészségedről

-

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy a szem a lélek tükre. Tehát ez azt jelenti, hogy nagyon hamar el tudják árulni, ha valami nem stimmel velünk. Jelezhetnek például valamilyen betegséget, vagy akár egy szimpla rosszkedvet is. Sokan azonban nem tudják, ha valamilyen furcsa tünetet produkál eme érzékszervünk akkor mi is vele a teendő. A mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a legalapvetőbb jeleket, amit a látószervek tudnak produkálni és elmondjuk, hogy mely betegségek tünetei lehetnek. Fontos, hogy ezeket a jelzéseket ne vegyük félvállról, ugyanis komoly problémák alakulhatnak ki.

Állandó árpa

Az árpa egy eltömődött faggyúmirigy miatt keletkezik, ami általában néhány napon beül elmúlik, de amíg nem szívódik fel nagyon fájdalmas tud lenni és csúnyán be is tud gyulladni.
Ha az árpa gyakran jelentkezik és hosszú ideig áll fenn, akkor az lehet lágyrésztumor tünete is. Amennyiben észreveszed, hogy nehezen gyógyul és mindig ugyanazon a helyen jelenik meg, fordulj orvoshoz.

Szemöldök vagy hajhullás

Több oka is lehet a szemöldök hullásnak, például öregedés, stressz, tápanyaghiány, vagy esetleg a foltos hajhullás nevű betegség, viszont ez csak az emberek 0,1%-t érinti.
Valószínűbb oka, a pajzsmirigyhormonok akut hiánya, ami bizonyos esetben hajhulláshoz vezethet. Ha észreveszed, hogy a hajad minden ok nélkül elkezdett vékonyodni és ritkulni, fordulj orvoshoz.

Homályos látás

Rengetegen ülnek órákon át a számítógépek előtt otthon vagy a munkahelyen, ami égő és viszkető érzést idéz elő a szemekben, de az sem kizárt, hogy homályos látás alakuljon ki tőle. Az orvosok ma már egy specifikus kifejezést használnak erre, amit száraz szem szindrómának hívnak. Ha gyakran tapasztalod a fent említett tüneteket, akkor célszerű felkeresni egy szakembert.

Vakfoltok

Természetünknél fogva vannak vakfoltjaink, csak nem vesszük észre, mert szemeink látótere kompenzálja őket. Viszont előfordulnak olyan vakfoltok, melyek akkor láthatók a látóterünkben, ha migrénünk vagy glaukómánk (zöld hályog) van. Ebben az esetben viszont azonnal orvoshoz kell fordulni, mielőtt további szembetegségek alakulnak ki.

Szemirritáció

Gyakran előfordul, hogy a szemedbe belemegy a szempilla vagy más idegen dolog és ilyenkor csak a szemed dörzsölésével, illetve sok pislogással tudod újra visszanyerni a látásod. Viszont, ha folyamatosan azt érzed, hogy valami van a szemedben, az pajzsmirigy túlműködés miatt is lehet. Szóval, ha ilyet tapasztalsz, azonnal menj orvoshoz.

Sárgás szemek

A sárgás színű szemek májfunkció elégtelenségre utalhatnak, ami egyébként az epehólyag és az epevezeték állapotával is kapcsolatban állnak. Ha azon kapod magad, hogy besárgultak a szemeid, ne hagyd figyelmen kívül és menj el egy szakemberhez, aki meg tudja mondani mi lehet ennek a tünetnek az okozója.

Felhős látás

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk az egészségükre, és ez alól a szemek egészsége sem lehet kivétel. A betegség diagnosztizálása előtt figyelmeztető tünet lehet a diabéteszes retinopátia, ami a fényérzékeny retina szövetben az erek károsodása által okozott állapot. Emiatt úgy érezheti a beteg, mintha egy felhő lenne a szeme előtt, ezért erre különös figyelmet kell fordítani. Ha ezt a tünetet érzékeled, akkor orvoshoz kell fordulni.

Zavaros látás, látásvesztés

A látásváltozás elsőre nagyon riasztó lehet, főleg, amikor hirtelen elhomályosodik vagy eltűnik előtted minden. Eme tünetek jelentkezésekor azonnal fordulj orvoshoz, mivel ezek lehetnek akár a Stroke jelei is.

Ezt is olvasd el