KeződoldalÉrdekességek13 régi tárgy, amikről a fiataloknak fogalma sincs, hogy mire lehetett őket...

13 régi tárgy, amikről a fiataloknak fogalma sincs, hogy mire lehetett őket használni.

-

A jubileum előtti években számos érdekes és szórakoztató tárgy vette körül az embereket, amikről a mai fiatalok azt sem tudják, hogy micsodák, vagy mire használták őket. A mai cikkünkben olyan fotókat hoztunk el, amik nosztalgikus emlékeket fognak felidézni olvasóinkban, ugyanis olyan használati eszközöket ábrázolnak, amik a legmenőbbek voltak a kilencvenes illetve a kétezres évek elején. Valószínű, aki meglátja ezeket a fotókat bizony öregnek fogja érezni magát, hiszen ma már ilyen dolgokat nem lehet a boltokban kapni. Ha van gyermeked, akkor mutasd meg neki ezt a cikket és meséld el neki, hogy mire lehetett ezeket használni. Neked hányat sikerül felismerned ezek közül?

Ez egy írásvetítő, amin keresztül a tanár kivetítette a falra az iskolai tananyagot.

Mint, ahogy a képen is lehet olvasni ez egy discman, amibe CD-t lehetett tenni és már hallgathattuk is a kedvenc dalainkat fülhallgatón keresztül. Gyakorlatilag az MP3, MP4, iPod elődje volt.

Ma már ilyet nem lehet kapni a boltokban, viszont minden gyereknél nagy sláger volt a 2000-es években. Ez egy mentolos lapka, ami friss leheletet biztosított. Ugyanazt a funkciót látta el, mint a rágó, csak ezt a nyelvedre kellett tenni és magától elolvadt.

Ez egy floppy lemez, ami a mostani pendriveok őse volt. Minden értékes adatot ez őrzött.

Íme a rádió kazetta, ami a CD elődje. Erre a kis tárgyra a legjobb dalokat fel lehetett venni, ha pedig kijött valamilyen oknál fogva a szalag belőle, egy ceruza segítségével vissza lehetett állítani eredeti állapotára csak bele kellett dugni a lyukba.

A mostani Word tele van egy csomó eszközzel, amikkel színesebbé és egyedibbé tehető a szerkesztett dokumentum. Nos, annak idején csak a lenti ablakban feltüntetett stílusokból lehetett válogatni.

 

Oh a Game Boy, minden gyermek kedvenc játéka, órákon át el tudtak játszani ezzel a kézi videojáték konzollal. A mai fiataloknak már fogalma sincs arról mi is ez.

RCA kábel, a mostani HDMI kábelek atyja. Ezzel a kábellel lehetőség nyílt arra, hogy hangot és képet vigyünk át egyik eszközről a másikra.

Ez egy videokazetta, amire filmeket, rajzfilmeket lehetett felvenni egy videolejátszó segítségével. A boltokban lehetett olyanokat is kapni, amik már alapból tartalmaztak valamilyen filmet, sőt videó TK-ból is ki lehetett kölcsönözni egy ilyet.

Ezek Nintendo játék kazetták, mondhatni az Xbox, a PS és egyéb újabb generációs eszközök játékainak elődjei.

Régen nem voltak olyan titokzoknik, mint manapság, úgyhogy egy hagyományos, hosszú szárú zokniból kellett megcsinálni minden embernek, aki nem akarta, hogy a cipőből kilátszódjon a zoknija.

Ez egy filmtekercs tartó. A régi fényképezőgépekbe még filmeket kellett tenni, hogy az emberek képeket tudjanak csinálni. De hasonló dobozban tartották a diavetítők filmtekercseit is.

És íme a diavetítő, amit az imént említettünk. Gyakorlatilag a mostani projektorok őse. Diafilmeket kellett belefűzni, ami kivetítette a falra a legjobb meséket. Az oldalán található tekerős gomb segítségével tudtunk egyik képkockáról a másikra menni.

Te mindegyiket felismerted?

Ezt is olvasd el