KeződoldalEmberekÍme 10 ok, amitől képtelen vagy jól és pihentetően aludni az éjszaka...

Íme 10 ok, amitől képtelen vagy jól és pihentetően aludni az éjszaka folyamán

-

Valószínűleg nem egyszer fordult már elő veled, hogy reggelre úgy érezted magad, mint akin átment az úthenger. Nos ez annak köszönhető, hogy nem megfelelően alszol. Vannak dolgok, melyek meg tudják akadályozni a pihentető és nyugtató alvást, például a fények, zajok, koffein-, szeszes ital fogyasztás, valamint a rossz szokások is. A mai cikkünket pontosan azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk neked, mit szabad és mit nem szabad csinálni lefekvés előtt. Ha betartod a leírtakat, akkor egy igazi, megnyugtató alvásban lehet részed, amiről valószínű mindig is álmodtál.

Optimális szobahőmérséklet.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon jó érzés, mikor egy kellemesen meleg szobában hajtod álomra a fejed, viszont az nem jó. Az optimális szobahőmérséklet a jó alváshoz 15 és 25 fok közé tehető. Célszerű vékonyabb takaró alatt aludnod, hogy elérd ezt a hőmérsékletet, anélkül, hogy fagyosodnod kelljen.

Alvással töltött órák hiánya.

Sajnálatos módon tévhitben él az, aki azt hiszi, hogy a hétköznap kiesett órákat hétvégén be tudja pótolni. A szervezet számára elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű alváshoz jusson. A pihentető alváshoz minden nap körülbelül 10 és 1 között próbálj elaludni.

Fények.

Mivel a melatonin (alvás hormon) korom sötétben kezd el termelődni, ami egyébként a pihentető alvásért felelős, ezért a legkisebb fény is képes megzavarni a pihentető alvást. Lehetőleg likvidáld az összes eszközt és fényforrást a szobádból és jól fogsz aludni.

Túl sok zaj.

Sajnálatos módon a hangok és zajok nem járulnak hozzá a pihentető és nyugodt alváshoz. Ha olyan helyen laksz, ahol nem tudod maximálisan kiszorítani a zajokat a lakásodból/házadból, akkor használj füldugót.

Az ágy nem megfelelő használata.

A mai világban sokan már munkahelyként is használják, ám ez nagy mértékben ront az alvás minőségén. Annak érdekében, hogy az alvás valóban pihentető legyen, felejtsd el este a munkát és a számítógépet.

Koffein fogyasztás lefekvés előtt.

Bizonyára mindenki tudja, hogy a koffein nem elnyomja, hanem élénkíti az embert. Ennek tudatában, ha lefekvés előtt fogyasztasz koffeines ételeket, italokat akkor nem fogsz tudni gyorsan elaludni. Lefekvés előtt lehetőleg ne fogyassz teát, kávét, vagy csokit.

 

Elalvás.

A legtöbb ember, csak befekszik az ágyba, arra várva, hogy az álommanó majd elhozza az álmot a szemükre. Nos ettől vannak sokkal jobb megoldások is, amikkel pik-pak el fogsz tudni aludni. Például vegyél a kezedbe egy rendes könyvet és kezd el olvasni, vagy feküdj le és emlékezz vissza a napodra, de nem a szokásos módon, hanem visszafele. Idézd fel a legutolsó élményed, amit este csináltál és így haladj folyamatosan, míg el nem érsz a reggeli tevékenységekig. (Megsúgom délutánig sem érsz el)

Szeszes ital fogyasztás.

Igaz, hogy az ilyen italok sokkal hamarabb elnyomják az embert, mint bármi más, viszont ez sokkal gyorsabb szemmozgást is eredményez, amitől hányinger alakulhat ki. Ha nem tudod mellőzni ezeket az italokat, akkor lefekvés előtt 3 órával fogyaszd el.

Bizonyos szokások hiánya.

Bizonyos alvást megelőző tevékenységek hiánya a felelős azért, hogy nem tudod magad kipihenni reggelre. Ennek elkerülésére, ösztönözni kell a testet és a szervezetet, hogy egy általad meghatározott algoritmust kövessen. Például zuhanyozz le és olvass egy könyvet. Arra figyelj, hogy forró fürdőt ne vegyél, mert az serkenti az anyagcserét, amitől megint csak nem tudsz elaludni.

Alvópozíció.

Annak érdekében, hogy pihentetően tudj aludni, szükséges egy megfelelő alvópóz akkor is, ha egyedül alszol, meg akkor is, ha a pároddal. Ha megtaláltad ezt a pozíciót, akkor lehetőleg ne variálj rajta, mert a tested és szervezeted számára az a legjobb.

Megfigyeltétek már ezeket a dolgokat?

Ezt is olvasd el