KeződoldalEmberek8 figyelmeztető jel, ami felhívhatja a figyelmünket a szívinfarktus kockázatára.

8 figyelmeztető jel, ami felhívhatja a figyelmünket a szívinfarktus kockázatára.

-

Csak az USA-ban mintegy 610 ezer ember hal meg évente szívproblémákban. Ez a fajta betegség nem válogat, a nőket és a férfiakat egyaránt érint. Pedig ha egy kicsit is odafigyelnénk magunkra észrevehetnénk, hogy valami nincs rendben. Szervezetünk jelzéseket küld, amik egyértelmű jelei lehetnek a szívrohamnak. Figyeljük hát a jeleket, és inkább forduljunk orvoshoz, hogy megelőzzük a bajt.

1. Karban lévő fájdalom az egyik jele. A férfiak legtöbbször a bal váll környékén, míg a nőknek leginkább mind a két karban érezhető a fájdalom. Sőt a könyökükben is sokan éreztek olyan fájdalmat, amelyet az előtt még soha. Ez azért történik mert a fájdalom kisugárzik a gerincvelőn keresztül. Ezért nem pont a szív környékén érezzük a bajt.

2. A száraz köhögés, amit nem tudunk abbahagyni is utalhat a problémára. A szív és érrendszeri megbetegedésekre utaló jelek közt a köhögés is jelen van. Főleg ha véres váladékkal is párosul.  

3. Ha a szív nem működik megfelelően, akkor a folyadék általában a gravitációnak köszönhetően, a lábban köt ki. Így estére duzzadt, vizesek lesznek a lábaink. Ez tapasztalható az ödémás embereknél is. De érdemes vigyázni ezzel a jelenséggel, hisz a szívroham előjele is lehet. 

4. Az émelygés és étvágytalanság, akkor is ha csak keveset eszünk. Ennek oka, hogy folyadék van a máj körül, és nem megfelelő emésztésünk. Ezt a tünetet általában hasi fájdalom követi. Ha ezeket együtt tapasztaljuk, azonnal keressük fel egy orvost.

5. Aki sokat stresszel, és szorong hajlamosabb a szívbetegségekre. Az ilyen fajta fóbiák képesek befolyásolni az egészségi állapotunkat. Hisz magas vérnyomást okozhat vagy akár tachycardiához is vezethet. 

6. szívbetegek között nagyon gyakori az eszméletvesztés. Ez attól lehet, hogy a véráramlást blokkolja egy eldugult artéria, vagy egy érszűkület. Ha egy kis idegességtől elájulunk, azonnal vizsgáltassuk ki magunkat.   

7. Az egyik legegyértelműbb jele, hogy a bőröd kékes árnyalatúra változik. Ez akkor lehetséges, hogy a vörös vérsejtek száma csökken, és lassú a véráramlása is. Ha azt érzékeljük, hogy sápadttá váltunk érdemes utána járni a dolgoknak.  

8. Két különálló tudóscsoport is arra a következtetésre jutott, hogy az ekcéma és a övsömör a szívbetegség magas rizikófaktora. Egy ekcémával küzdő ember 48% valószínűséggel küzd magas vérnyomással, és 29%, hogy magas a koleszterinszintjük.

Ezt is olvasd el