KeződoldalEmberekTe hányadik gyermekként születtél a családodba? Ezeket a dolgokat árulja el rólad.

Te hányadik gyermekként születtél a családodba? Ezeket a dolgokat árulja el rólad.

-

Többször elmondtuk már, hogy a személyiségünket nagyban meghatározzák a gesztusaink a hanglejtésünk, a viselkedésünk, a csillagjegyünk, a szüleinktől/nagyszüleinktől örökölt gének, a kézírásunk és a többi. Viszont ma egy újabb dolgot hoztunk el nektek, ami szintén befolyásolhatják a személyiségünket. Ez nem más, mint a családban elfoglalt helyünk. Bizony, sokat árulhat el rólunk, hogy például hányadikként születtünk bele a családunkba, a legidősebbek vagy a legfiatalabbak, esetleg egykék vagyunk-e. Nos, jöjjenek hát a tények, amik érdekes információkat árulhatnak el rólad.

1, Az első – felelősség és hatalom

Az első szülött gyerekek mindaddig élvezhetik a szülők és nagyszülők kizárólagos figyelmét, szeretetét és támogatását, míg meg nem születik kisebb testvérük.

Kutatások szerint a család első gyermeke az, aki okosabb és magasabb iskolai végzettséget szerez, mint többi testvére, ami amiatt is betudható, hogy a szülők őt sokkal jobban ösztönzik. Mivel a szülők első gyermeke ezért nemcsak magukkal szemben, hanem a gyermekkel szemben is magas elvárásaik vannak.

Amennyiben a családba megérkezik a második trónörökös és erre a szülők előtte nem készítették fel a gyermeket, akkor traumaként is megélheti, hogy osztoznia kell anyja és apja szeretetén. Ilyenkor alakul ki az első szülöttben a féltékenység testvére iránt, aki mindent megtesz azért, hogy őt szeressék jobban.

Nagyon rossz, ha a szülők emiatt a viselkedés miatt büntetést szabnak ki rá, mert ilyenkor csak erősödik benne az az érzés, hogy a kisebbet jobban szeretik, ezért képes őt meggyűlölni. Ha viszont tudatosul benne, hogy ő az okos nagy tesó, aki segíthet a kisebb tesóval, akkor máris egy nyugodtabb környezet alakul ki.

Általában az első szülött gyerekek logikus gondolkodásúak és magabiztosak. Gyakrabban kerülnek vezető beosztásba, mint kisebb testvéreik, mert alaposabbak és konzervatívabbak. Nem szeretik a változást, inkább a jól megszokott közegben dolgoznak szívesen.

Pesszimista hozzáállású és rosszul kezeli, ha elveszíti a hatalmat és mások figyelmét. Szeret visszatekinteni a múltba és egy kicsit nosztalgiázni.

2, Második – együtt érző és extrovertált

A második gyermeknek abból a szempontból könnyebb dolga van, hogy ő már beleszületik egy jól összeszokott családba. Neki nem esik nehezére osztozni, sőt számára ez a normális, hisz ilyen közegben nő fel.

A második gyermeknél két lehetőség van. Vagy versengő lesz, mert fel akar zárkózni idősebb testvéréhez, vagy igazi lázadó lesz, amivel szöges ellentéte lesz tesójának, mert úgy érzi nem képes őt túlszárnyalni.

Ők sokkal alkalmazkodóbbak, mint idősebb testvérei. Extrovertáltak és együtt érzőbbek másokkal szemben. Nem stresszelnek a teljesítményeik miatt, mert őket jobban foglalkoztatják a társas kapcsolatok és a tapasztalat szerzés. Nem félnek az újdonságoktól, ezért sokkal könnyebben vetik bele magukat kockázatos helyzetekbe is. Ezen kívül pedig kreatívabbak is.

3, A legfiatalabb

A legfiatalabb esetében is két opció létezik. Vagy nagyon sokat kell azért küzdenie, hogy a család figyeljen rá, vagy azért kell harcolnia, hogy ne ő legyen a kis kedvenc, akit mindig pesztrálnak.

Általában akkor kerül sor az utóbbira, ha a szülők egyáltalán nem tervezték az érkezését. Küzdőszellemét nagyon aláássa, ha emiatt a család állandóan körülrajongja.

Előfordul azonban, hogy mindig ő az utolsó, például, sose kap új ruhát, cipőt, használati tárgyakat, mert az idősebb testvéreiét megörökli (kivéve, ha eltérő nemű) Ezzel pedig azt az érzést keltik benne, hogy ő nem olyan fontos. Kreatívnak és leleményesnek kell lennie ahhoz, hogy megszerezze méltó helyét a családban. Ennek köszönhetően könnyedén boldogul egyedül az életben, képes megoldani a problémáit, és a kellemetlen helyzetekből is pik-pak kivágja magát.

Ők azok, akik valami egészen új dolgokban gondolkodnak és saját utat próbálnak keresni maguknak.

4, Középső gyerek– a béketeremtő

Különleges helyet tölt be a család életében. Amint megérkezik az újabb testvér pozíciója hirtelen instabillá válik, hiszen a legidősebbnek járó felelősségtudat, sem a legkisebbnek járó figyelem nincs meg neki, ami eléggé megviseli a lelkét.

 

Annak érdekében, hogy megtartsa helyét, és ne vesszen el a testvérei között, alkalmazkodóvá kell válnia. Gyakori eset, hogy a középső gyereké a béketeremtő szerep. Nem igazán kötődik egyik családtaghoz sem, annak ellenére, hogy mindenkivel igyekszik jó viszont ápolni.

5, Az egyke – az egyedüliként uralkodó

Nagyban hasonlít az elsőszülöttekre, ám annyiban különbözik tőlük, hogy ők mindig minden körülmények között élvezik a szülei figyelmét, emiatt előfordul, hogy túlságosan fontos szerepkört tulajdonítanak saját maguknak. Mivel otthon minden figyelem az övék, ezért kezdetben nehezen élik meg az iskolát, hiszen ott nem egyedül vannak.

Az egykék jobb kapcsolatot ápolnak a felnőttekkel, mint korabeli társaikkal. Őket nem igazán foglalkoztatják a társas kapcsolatok számukra csak az fontos, hogy a szükségleteik ki legyenek elégítve. Annak érdekében, hogy megtartsák mások figyelmét, készek gyengédek és szeretetteljesek lenni.

Te hányadikként születtél? Rátok illett a leírás?

Ezt is olvasd el