KeződoldalEgyéb12 jól látható jel, amiből te is egyből felismersz egy gyerekrablót!

12 jól látható jel, amiből te is egyből felismersz egy gyerekrablót!

-

Évente több millió gyermek tűnik el úgy,hogy nem is találják meg őket. Nagy szerencse kell, hogy előkerüljenek. A gyerekrablók általában nagyon kifinomult érzékkel rendelkeznek és kitűnő módon tudják magukhoz csalogatni a védtelen gyerekeket. Ezért minden esetben fontos, hogy otthon elbeszélgessünk velük, felkészítsük őket a lehetséges veszélyforrásra. A gyerekkel meg kell értetni, hogy muszáj figyelmesnek lenniük, nehogy valami baj történjen.

 

1.

A legegyszerűbb trükk, amivel próbálják behálózni áldozataikat, amikor segítséget próbálnak kérni. Próbáljuk megérteni gyermekünkkel, hogy egy felnőtt soha nem kér segítséget egy idegen gyerektől. Ha van valami gondjuk, felnőttekhez fordulnak.

 

 

2.

Sokszor látni, hogy egy gyerek hisztizik az egyik szülőjével. Ha nagyon ellenáll és sír, menjünk oda és kérdezzünk rá, hogy ki neki a felnőtt. Ha a szülője, el fogja mondani, de az is lehet megelőzhetünk egy gyerekrablást. Ilyenkor a támadó elmenekül, mert tudja, hogy megjegyezték az arcát.

 

 

3.

Általában a játszótereken egy kis közösség alakul ki. Ha észrevesszük, hogy valaki pásztázza a gyerekeket, és nyilván nem a sajátját, mert egyedül jött, készítsünk róla feltűnően képet. Biztos észreveszi.

 

 

4.

A gyerekek még nagyon hiszékenyek és könnyen megbíznak másokban. A gyerekrablók pedig pontosan ezt használják ki, így ezért csokikkal és játékokkal próbálják magukhoz édesgetni, hogy azt az autóba beültessék őket. A gyerekekben nyomatékosítani kell, hogy felnőtt ember nem ad minden ok nélkül a gyerekeknek ajándékot.

 

 

5.

A gyerekrablók előtt gyakorlatilag semmi sem lehet titok,mivel a közösségi média által rendkívül apró részleteket is megtudhatnak a gyerekről. Így sokszor az egyik szülő munktársának adják ki magukat. Ilyenkor ne higyjük el, ez 10-ből 10-szer gyerekrablót jelent.

 

 

6.

Sokszor a gyerekrablók annyira kreatívak, hogy egy gyerek elrablásához másik gyereket használnak fel. A gyerek nem igazán érti még, mit jelent az, hogy idegen, és a rablók sem mindig szörnynek kinéző emberek. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy másik kisgyereket elvezet egy másik gyerek, fussunk oda, és kérdezzük meg merre tartanak.

 

 

7.

Ha azt látod, hogy egy gyerek mellett egy kocsi lassít le, és arra kéri, üljön be az autóba, akkor szinte biztos, hogy gyerekrablás szemtanúi vagyunk. Normális felnőtt útbaigazításért nem egy gyerek segítségét kéri.

 

 

8.

Sokszor lehet hallani olyat, hogy gyereket nem cukorkával, hanem valami menő dologgal próbálják elcsábítani. Például volt olyan eset is, hogy egy gyerektől megkérdezték akar-e motorozni, és már vitték is.

 

 

9.

Sokszor csábítják – főleg a tizenéveseket – azzal, hogy sikeresek tudnak lenni. Általában modell vagy színészkarriert ajánlanak, ami rengeteg csillogást tartalmaz. Persze,a tinik erre vágynak. A valódi szakemberek nem játszótereken és utcákon járkálva keresnek új tehetségeket.

 

 

10.

Egy egyenruhás ember hitelességét sokszor még a felnőttek is nehezen tudják megkérdőjelezni. Ha azt látjuk,hogy egy rendőr egy gyereket próbál elcibálni, mert hogy rosszat tett, menjünk oda, és kérjük el a jelvényét. Normál esetben a rendőrök először a szülőket keresik meg, aztán  vonják felelősségre a gyereket.

 

 

11.

Figyelmeztető jel lehet az, ha látunk egy gyereket kézenfogva valakivel, és az illetőt bácsinak vagy néninek szólítja. A gyerekek nem így hívják azokat az embereket, akiket ismernek.

 

 

12.

Egy másik dolog, ami szembetűnhet, ha túlságosan különbözik a felnőtt és gyerek. Ez az elrablás egyik közvetett jele. Ha felismerjük, mindenképp menjünk segíteni és megakadályozni a cselekményt.

 

Ezt is olvasd el