KeződoldalEgyéb9 élelmiszer, amit meg kell mosni fogyasztás előtt, de erről a legtöbb...

9 élelmiszer, amit meg kell mosni fogyasztás előtt, de erről a legtöbb ember nem tud!

-

Számtalanszor hallottuk édesanyáinktól, hogy mindig mossuk meg a gyümölcsöt mielőtt megennénk. De aztán persze, bízunk a multikban, és sokszor elfelejtük,gondolván,úgyis tiszta. De végiggondoltuk valaha is egyszer, hogy mennyien tapogathatták végig előttünk,vagy akár a szállítás alatt mennyire figyeltek arra, hogy ne szennyeződjön be?Ugye, hogy nem? Most összegyűjtöttük a leggyakoribb ételeket, amiket hajlamosak vagyunk nem megmosni, pedig erősen ajánlott.

 

1.

Fagyasztott zöldséggel elég sokszor találkozhatunk. Rendkívül jól jön, ha éppen nem tudtunk vagy elfelejtettünk friss zöldséget venni. Nagyon friss hatásúnak néz ki, ahogy a vízbe belerakjuk,mivel rendkívül élénk színei vannak. Nem is gondolnánk, hogy ezeket a mirelit zöldségeket meg kell mosni a felhasználás előtt. Mielőtt megfőznénk, párolnánk netán sütnénk érdemes átöblíteni, főleg, ha kicsit ropogósra szeretnénk, hirtelen megpirítva.

 

 

2.

A rizs megint az az élelmiszer, amit főzés előtt nem nagyon szoktunk megmosni, csak felrakjuk pirítani. A rizst felhasználás előtt érdemes 3-4-szer átöblíteni, mivel rendkívül sok szennyeződést tartalmaz. Leginkább por és rizskorpa található benne, érdemes addig mosni, amíg a víz tiszta nem lesz. Annak, hogy átmossuk a rizst nemcsak a higiénia szempontjából van jelentősége. Ázsiában mindig átmossák, így gyakorlatilag kimossák a rizs felszínéből kimosódik a keményítő,ezáltal finomabb lesz és puhább, az állaga pedig sokkal jobb lesz.

 

 

3.

A tengeri herkentyűket mindenképpen ajánlott megmosni a fogyasztás előtt. Rengeteg baktériumot és vírust tartalmaznak,pont ezért mindig figyeljünk,hogy megbízható forrásból vásároljunk. A legjobb, ha frissen vesszük őket. A kagyló esetében különösen figyeljünk arra, ha mirelitet veszünk, hogy minél előbb használjuk fel kiolvasztás előtt, mert rendkívül romlékony.

 

 

4.

Amikor elmegyünk bevásárolni általában csak pakolgatjuk bele a kosárba a termékeket, amire szükség lesz később a háztartásban. Ilyenkor mindig megnézzük a lejárati dátumot, az adott termék csomagolását,hogy nem sérült-e. A tejtermékek esetében is ugyanígy járunk el, megnézzük nem-e lyukas a joghurt teteje, vagy nincs-e felbontva a tej. Majd miután távoztunk a szupermarketből, hazaérve már szinte egyből fel is bontjuk és használjuk. De gondoljuk csak végig, hogy mi a jót keresve mennyit tapogattunk össze, és mennyi minden koszos dologhoz ért hozzá a doboz, amíg végül be nem került a konyhába. Mindenképpen mossuk meg a dobozt, mivel rendkívül sok szennyeződést és baktériumot tartalmaz.

 

 

5.

A nyers halat nem kell a tisztítása után megmosni. Mivel magas hőfokon kezeljük, így elpusztulnak a bakériumok és vírusok. Viszont nagyon fontos, hogy azok az eszközök, amikkel feldolgozzuk a halat minél tisztábbak legyenek. Gondolunk itt a késre, a deszkára. A hal tisztítása utána érdemes a falat is lepucolni.

 

 

6.

Mindenféle káposztát és brokkolit meg kell mosni a felhasználása előtt. A brokkoli esetében csipkedjük virágjaira, kisebb darabokra és mossuk meg őket folyóvíz alatt külön-külön. A vörös és fehér káposzta tisztítása eléggé speciális. Először mossuk meg a felső 2-3 réteget(de el is távolíthatjuk), a por nagy részét eltávolítva. Ezután tegyük a káposztát néhány percig ecetbe, majd mossuk meg folyóvíz alatt alaposan. Így ezek a zöldségek tökéletesen tiszták lesznek. Sokat nem is kell vele törődni.

 

 

7.

A konzervitalok ott várakoznak az élelmiszerboltok polcain ránk várva, fogyasztásra készen. A legegyszerűbb lekapni, kinyitni és már ihatjuk is. Igen ám, de ezekkel is ugyanúgy kell eljárnunk, mint a dobozos tejjel. Mielőtt meginnánk, érdemes alaposan megtisztítani, hiszen a gyártósortól a boltig hatalmas utat tett meg, és persze rengeteg koszt is „magára szedett”.Egyszerűbb ezeket a fertőzéseket elkerülni egy kis energiabefektetéssel.

 

 

8.

A zöldsalátákat akár frissen, akár konyhakészen vesszük, mindig érdemes megmosni. A homok és a talaj okozta szennyeződések miatt, amit mégha nem is látunk szabad szemmel, de rajta van a salátán. Egyenként, minden levelet mossunk meg folyóvíz alatt, vagy előtte be is áztathatjuk. Nem igazán bonyolult előkészíteni fogyasztásra, így ne tántorítson el minket a fogyasztása elől. Azokat a salátákat is mindenképp mossuk meg, amiknek a csomagolására rá van írva,hogy már megtisztított állapotban került a zacskóba. Ki tudja…

 

 

9.

Az alma rendkívül egészséges, jótékony hatásai széleskörben ismertek, azonban mégis mielőtt megennénk, a legtöbbször elfelejtük megmosni. A legjobb, ha bio almákat veszünk, amiket nem permeteznek, de ajánlott ezeket is azért megmosni. Ha pedig import almára kényszerülünk, rakjuk szódavízbe egy jó 10 percig, és utána alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, ezután már  tökéletesen készen áll az elfogyasztásra.

 

Ezt is olvasd el