KeződoldalÉrdekességek16 erős történelmi fotó, aminek megtekintése után már nem ugyanaz az ember...

16 erős történelmi fotó, aminek megtekintése után már nem ugyanaz az ember leszel

-

A szem a lélek tükre – tartja a jól ismert mondás. Ha ezt eddig nem hitted el, az alábbi képek biztosan meggyőznek. Olyan erős fotókat gyűjtöttünk össze, amik közös jellemzője, hogy elég belenézni a rajta lévő emberek – illetve emberek – szemébe és máris úgy érezhetjük, mintha mi is osztoznánk az érzéseiben. 16 kép következik, ami valószínűleg téged is mélyen el fog gondolkodtatni.

1. Megkönnyebbülés

A szívsebész sikeresen végzett egy 23 órás szívtranszplantációval. Az asszisztense pedig a háttérben alszik.

2. Ártatlanság

A fotó címe: „A zafír szemű fiú”. Nagyon gyorsan világhírű lett, ami nem is csoda. Eleinte sokan Photoshop-os képmanipulációt gyanítottak, de a fotós, Vanessa Bristow több felvételével is bizonyítani tudta, hogy a kép eredeti.

3. Elővigyázatosság

A világhírű képen Sharbat Gula látható, 12 éves korában, akit akkor fényképeztek le életében először. A képet Steve McCurry készítette és National Geographic magazin 1985. évi júniusi számának a címlapjára is rákerült. Sharbat Afganisztánban vesztette el szüleit, az orosz bombázások következtében, ezért egy pakisztáni menekülttárborba küldték őt, a testvéreit és a nagymamáját. A fotó nagyon gyorsan világhírű lett és az évek során a menekültek és az elnyomottak jelképévé is vált.

4. Ámulat

Harold Whittles süketen született, a kép azt a pillanatot örökíti meg, amikor egy új hallókészüléknek köszönhetően életében először hall hangokat.

5. Béke

A fotó 1965. június 18-án készült és egy ismeretlen katonát örökít meg a vietnami háborúban. A sisakján a következő felirat áll: „A háború pokol”.

6. Őrület

A kép az I. világháború idején készült, 1916 szeptemberében, a Somme-i csatában. Egy sokk miatt önkívületi állapotba kerülő katonát örökít meg.

8. Félelem

A képen a 15 éves német katona, Hans-Georg Henke látható. A képet azután készítették, hogy 1945. április 3-án a szövetséges csapatok elfogták. Az édesapját 1938-ban, az édesanyját pedig 1944-ben veszítette el.

9. Szégyen

Egy francia nőt, akinek köztudottan viszonya volt egy megszálló német katonával, nyilvánosan megszégyenítenek úgy, hogy kopaszra nyírják.

10. Félelem

A gyerekek egy bábjátékot néztek, aminek egyik jelenetében megölnek egy sárkányt. A képet Alfred Eisenstaedt készítette, 1963-ban, Párizsban.

11. Öröm

A kép 1945-ben készült azután, hogy közölték a hölggyel, hogy többé már nincs fogságban.

12. Megtévesztés

A képen japán kamikaze pilóták láthatók, középen a 17 éves Yukio Araki-val, aki egy kiskutyát tart a kezében. A fiatal katona a fotó elkészítése után nem sokkal életét vesztette Okinawánál.

13. Pánik

A fotó az angliai Hilsborough Stadionban történt, a labdarúgás történetének egyik legnagyobb tragédiája során készült, 1989. április 15-én. A szurkolók körében hatalmas pánik tört ki, aminek következtében 96 ember vesztette életét, továbbá 766-an megsérültek.

14. Irigység

A képen Sophia Loren (balra) és Jayne Mansfield látható. A kép 1957. április 12-én készült a 20th Century Fox által szervezett partin.

15. Fáradtság

Egy mind szellemileg, mind fizikailag megtört és teljesen kimerült amerikai hadifogoly. A kép azután készült, hogy a szövetségesek kiszabadították 1945-ben, Limburgban, Németországban.

16. Kétségbeesés

A fotót egy német katona, Heinz Joest készítette 1941-ben, ami egy lengyelországi gettóban éhező nőt ábrázol.

Szerinted melyik volt a legerősebb? Írd meg hozzászólásban!

Ezt is olvasd el