KeződoldalEmberekA 20. század leggazdagabb embere, saját unokája váltságdíját sem volt hajlandó kifizetni...

A 20. század leggazdagabb embere, saját unokája váltságdíját sem volt hajlandó kifizetni zsugorisága miatt.

-

Amikor a leghíresebb milliárdosokra gondolunk, elsőre John D. Rockefeller vagy Bill Gates neve ugrik be, de Jean Paul Getty-re senki sem gondol. Pedig az igazság az, hogy a 20. század második felében a világ leggazdagabb emberének tartották, mert a bolygón lévő olaj 80% -át birtokolta. Az olajmágnás egy nagyon gazdag családban született, aki apja segítségével tudott elhelyezkedni ebben az ágazatban.

Jean Paul anyja és apja azt gondolta, hogy az emberek csak akkor élhetnek jómódúan, ha betartják isten parancsolatait, ennek köszönhetően elég önmegtartóztató életmódra nevelték fiúkat. Miután szülei első szülött gyermeküket elvesztették, Jean Pault nem engedték társai közelébe, mert féltek, hogy megfertőzik.

1917-ben annak ellenére, hogy szülei nem így nevelték elhatározta, hogy otthagyja az üzleti életet és Los-Angeles-be költözik, hogy a playboyok életét élhess. Ezzel a húzásával apja bizalmát teljes mértékben elveszítette, majd 1919-ben újra visszatért az üzleti világba.

Szülei egyáltalán nem kényeztették el, ha pénzt kért kölcsön, akkor nem adtak neki, mert arra akarták nevelni, hogy ő keresse meg magának a kenyérre valót. Ez így is lett, ugyanis  Paul 23 évesen már megszerezte az első millióját. A Fortune magazin szerint 1966-ban ő volt a leggazdagabb amerikai a világon. Vagyona 1,2 milliárd dollárra rúgott.

Jean Paul 1939-ben feleségül vette a 29 éves Theodora Lynch-et és egészen 1958-ig éltek boldog házasságban. A házasságból a férfinek 5 fia született, ám az egyik még 12 éves kora előtt elhunyt. Paul épp üzleti úton volt, mikor megtudta a hírt ezért nem tudott elmenni a temetésre.

1973-ban 16 éves unokáját elrabolták Rómában, akiért váltságdíjat kértek. Mivel a család azt gyanította, hogy a tinédzser így akar pénzhez jutni, ezért elutasították a követelést. Getty-nek 14 unokája volt és úgy gondolta, hogy ha most ő kifizeti ezt az egyet, mindegyik el fogja ezt játszani. Végül aztán mégis kifizette a pénzt. Amikor az unokája felhívta nagyapját, hogy megköszönje neki, hogy kivásárolta, akkor ő nem akart szóba állni unokájával.

Getty megvette a Nagy-Britanniában található Sutton Place birtokot, majd egyedül telepedett le a házban. A házban 34 hálószoba, 14 fürdőszoba volt, ennek ellenére egyetlen rokonát sem volt hajlandó meghívni oda.

Így néz ki a birtok ma:

Idős korára nagyon zsugori lett, például többször felhasználta a borítékokat, letépkedte a régi bélyegeket, áthúzta a neveket rajta és úgy írt új sorokat a lapra. A fűtési díjak redukálása miatt Getty több elektromos kandallót vásárolt és építtetett be a nappalijába.

Ám itt még nem állt le, ugyanis ha vendégei a telefonját használták, azért fizetni kellett, mert a távolsági hívások nagyon drágák voltak. De itt még mindig nincs vége, mert a férfi egyszer arra kényszerítette a barátait, akik a londoni kutyakiállításra akartak menni, hogy két órán keresztül sétáljanak, mert addigra fele annyiért tudtak bemenni a rendezvényre.

Egy amerikai adózási osztály elmondása szerint Getty már évek óta nem fizetett 500 dollárnál többet. Sőt, 1 dollártól drágább zoknit soha nem vesz.

Miután még jobban elszállt felette az idő fóbiás lett. Attól félt, hogy ha felveszi a telefont a repülőgépen, akkor az lezuhan.

Amikor az olajmágnás elhunyt, szinte semmit sem hagyott a rokonaira. Az 1953-ban létrehozott J. Paul Getty Múzeumnak és kutatóközpontnak 661 millió dollárt adományozott. Halála után is sokan úgy beszéltek róla, hogy a világ leggazdagabb és legzsugoribb embere 83 évesen eltávozott az élők sorából.

Ezt is olvasd el