KeződoldalEmberek8 látszólag normális tulajdonság, ami jól tükrözi, hogy nincs önbecsülésed.

8 látszólag normális tulajdonság, ami jól tükrözi, hogy nincs önbecsülésed.

-

A saját magunkról alkotott vélemény életkortól, tapasztalattól és aktuális helyzettől is függ. Általánosságban elmondható, hogy az emberiség 85%-a rendelkezik alacsony önbecsüléssel, aminek több oka is lehet, például magány, gyermekkorból származó negatív tapasztalatok, mentális bántalmazás… stb, ám a statisztikai adatok alapján az idősebb korosztálynak van a legtöbb méltóságérzete. A mai cikkünkben úgy határoztunk, hogy elhozunk nektek néhány tulajdonságot és szokást, amik nagyon is jól tükrözik, hogy bizony önbizalomhiánytól szenvedsz.

1, Mindig a leghátsó sorban szeret lenni.

Nem minden ember szeret a figyelem középpontjában lenni, néhányan szándékosan elkerülik ezt a helyzetet. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek úgy vélik, hogy nem érdemlik meg, hogy ezt a pozíciót betöltsék. A koncertek, előadások és egyéb nyilvános rendezvények alkalmával, mindig a hátsó sorba állnak. Nem igazán alkotnak véleményt semmiről sem. Ha vitás helyzetbe kerülnek bepánikolnak, ezért gyakran kerülik a konfliktust.

2, Sok dolgot vásárol.

A kényszeres vásárlás az önbecsülés hiányénak a megnyilvánulása, mely gyakran a korai gyermekévekből származik. A szülői szeretet, a gondoskodás hiánya, a folytonos magányérzet belső ürességet hoz létre, amit valamivel szeretnének kitölteni. Az egyik ilyen a vásárlás.

3, Gyakran használ negatív kifejezéseket.

Az alacsony önbecsülésű emberek bizonytalanok és pesszimisták. Ez a beszédjükben is megnyilvánul. Olyan szavakat használnak, mint a „talán”, „alig”, „nem tudom”, „csak szerencsém volt”. Ezek a legtipikusabb kifejezések.

4, Gyakran megváltoztatja a hobbiját.

Ma elkezd festeni, egy hónap múlva áttér a fotózásra, majd három hónap múlva már DJ-ként tevékenykedik. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező egyének gyakran váltogatják a hobbijukat, de nem azért mert annyira szeretik a változatos életmódot, hanem mert nem állnak készen arra, hogy az eléjük gördülő akadályokat, nehézségeket leküzdjék. Elképzelhető, hogy az első negatív élménynél eladja az egészet és új hobbi után néz.

5, Nyilvános helyen görgeti a telefonját.

Az önbecsülés hiányos egyének gyakran tartják a kezükben a telefonjukat. Nyilvános helyen és társaságban is képesek elővenni és megnézni, mi történt a közösségi oldalakon. Igaz előfordul, hogy egy sürgős telefonra, vagy SMS-re válaszolni kell, de nem minden 10. percben. Egyébként ezt az unott emberek is csinálják, úgy tesznek, mintha hű de elfoglaltak lennének, pedig nem. 

6, Folyamatosan versenyez másokkal.

Azok az emberek, akiknek alacsony az önbecsülése, gyakran versenyeznek másokkal, hogy elérjenek az ő szintjükre, vagy bebizonyítsák, hogy ők is érnek annyit, mint a körülötte lévő egyének. Általában olyan dolgokkal versenyeznek, amiben tudják, hogy jobbak, mint például a kollégák.

7, Túl sokat alszik.

Vannak alkalmak, mikor valóban több időre van szüksége a szervezetnek a regenerálódásra és a pihenésre. Például egy betegség, óraátállítás, zónák közötti utazás és stresszes helyzetek alkalmával. De ha egy ember sokkal többet alszik felnőttként, mint gyerekként szokott akkor előfordulhat, hogy kevés az önbecsülése. A túl hosszú alvás motiváció hiányához kapcsolódhat, vagy a rossz hangulathoz.

8, Hosszú perceken át nem tudja eldönteni mit akar.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező személy hajlamos folyamatosan megváltoztatni a véleményét, ám ilyenkor sem tudja biztosan, hogy jól dönt-e. Ez általában akkor mutatkozik meg, ha egy kávézóban vagy étteremben van és ételt vagy italt kell rendelni. Az első percben kigondol valamit, majd egy perc múlva megváltoztatja, 10 perc múlva meg már teljesen mást akar, mint amit eddig szeretett volna.

Te észrevettél magadon hasonló tüneteket?

Ezt is olvasd el