KeződoldalÉrdekességekAusztrália zseniális módon fogta vissza a környezetszennyezést. Íme a részletek.

Ausztrália zseniális módon fogta vissza a környezetszennyezést. Íme a részletek.

-

Az ausztrál Henley Reserve városába új vízszűrő rendszert telepítettek, mely egy nagyon egyszerű, ám hihetetlenül hatékony berendezés. Mind a kormány, mind pedig a város lakói meg voltak elégedve a módszerrel. Ezt más országokban és városokban is kellene alkalmazni, mert ezáltal vissza lehetne szorítani a környezet és vízszennyezést. De, hogyan is működik a rendszer, mindjárt eláruljuk.

Ez a szűrőrendszer lényegében egy vízelvezető cső, melynek a kivezető nyílásához egy hálót erősítettek. Az összes nagyobb tárgy, szemét, hulladék fennakad a hálóban és ezáltal megvédik a világot a környezetszennyezéstől.

Ahogy a képen is látszik, minden olyan cső szájához tettek ilyen hálót, melynek tartalma a nyílt vízbe fog kerülni. Amikor az emberek meglátták, hogy mennyi szemét van a hálóban nagyon meglepődtek.

Döbbenetes mennyiségű hulladékot fogtak a hálók segítségével, amit bizonyos időközönként lecserélnek, hogy semmilyen sérülés ne keletkezzen ezekben a hálókban, a felhalmozott szemét miatt.

Ezekben a csövekben egyébként a lakóterületekről áramlik a víz, s a végállomás a legközelebbi nyílt víz. Ez a berendezés csökkenti az emberi tevékenység káros és veszélyes hatását, melyet a természetre gyakorolnak.

A város eleinte csak kettő hálózathoz tett ilyen hálókat, ám, amikor feleszméltek, hogy ez mennyire hatékony, szinte az összeshez tettek és így sikerült rövid időn belül 362 kilogramm szemetet visszafogniuk.

A hálózatok telepítésének és gyártásának költségei elég magasak, körülbelül 10 ezer dollárba kerülnek. Általánosságban elmondható, hogy ennek a rendszernek a használata előnyös, mivel a munkaerőköltségeket is vissza lehet velük fogni, így az ott megtakarított pénzt, a további fejlesztésekre lehet fordítani.

Így néznek ki a hálók új állapotukban.

Mint, ahogy feljebb említettük, amikor egy háló már olyannyira tele van, hogy nem fér bele több szemét, teherautók segítségével elszállítják a szemetet az érintett üzemekbe. Egy úgynevezett válogatóba kerülnek, ahol az ember kiválogatják azokat, melyeket még fel lehet használni.

Az új hálókat nemes egyszerűséggel újra hozzárögzítik a csövekhez, és a folyamat újra elindul.

Ez az új szűrési rendszer bizonyítja, hogy az egyszerű megoldások néha sokkal hatékonyabbak. Ennek hála jelentősen javítható a környezet minősége és az egész emberiség életszínvonala.

Te tudod, hogy milyen hasznos újítások működnek még a világon vagy az országodban?

Ezt is olvasd el