KeződoldalÉrdekességekEzt a 10 élelmiszert nem szabadna nyersen fogyasztani.

Ezt a 10 élelmiszert nem szabadna nyersen fogyasztani.

-

Ma már egyre népszerűbbek azok az étkezési szokások, ahol az élelmiszereket nyersen fogyasztják el, ez azonban nem minden esetben jó ötlet, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek negatíva hatást gyakorolhatnak a szervezetre és az egészségre nézve. A mai napon úgy döntöttünk, hogy összeszedjük azt a 10 élelmiszert, amit nem célszerű nyers állapotában fogyasztani, ha nem akartok olyan kellemetlen mellékhatásokat tapasztalni, mint a hányinger, hányás, hasmenés vagy hasi görcs.

1, Tej.

Sokan úgy gondolják, hogy a frissen lefejt tej a legjobb test számára, de ez nem így van.  A nyers vagy a nem pasztőrözött tej káros és egyéb baktériumokat tartalmazhat, amelyek súlyos fertőzést idézhetnek elő, például szalmonellát.

2, Kelkáposzta.

Köztudott, hogy a kelkáposzta a világ egyik legegészségesebb étele. Azonban a nagy mennyiségű nyers kelkáposzta elfogyasztása hormonális ingadozáshoz vezethet, ami negatívan befolyásolja a vércukrot, a súlyt és anyagcserét is.

3, Tojás.

Nagyon sok testépítő indítja a napot a nyers tojás elfogyasztásával, ám butaság azt hinni, hogy ez egészségesebb, mint főtt változata. Egy tanulmány keretein belül kimutatták, hogy a főtt tojás fehérje felszívódása 90%-os, míg a nyersé csak 50. Ezen kívül több probléma is volt már a nyers tojás körül, ugyanis a tojáshéjon szalmonella baktériumok telepedhetnek meg, amik a legóvatosabb feltörés esetén is hozzáérhetnek a tojáshoz.

4, Mandula.

A mandula egy nagyon tápláló snack, amely gazdag fehérje és rost forrás. Azonban ezek a magok tartalmazhatnak a természetben is előforduló cianidot, melyek negatív hatással lehetnek a szervezetre. Egy esettanulmány szerint mindössze 4-5 mandulaszem elfogyasztása szédülést, émelygést és hasi görcsöket okozhat. A nyers mandulák Amerikában illegálisak, néhány országban pedig még mindig törvényesen lehet fogyasztani.

5, Bodza.

A bodza olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyről sokan azt gondolják, hogy enyhíti a megfázást és az influenza szerű tüneteket, valamint erősíti az immunrendszert. Ám a nyers bodza elfogyasztása hányingert, hányást, szédülést és kábaságot okozhat, legalábbis egy tanulmány szerint. Szerencsére a bogyókban található mérgező anyagok biztonságosan eltávolíthatók forralással.

6, Kelbimbó.

A kelbimbót nem eheti meg se főzve, se nyersen az, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, ugyanis az pajzsmirigy-diszfunkcióhoz vezethet. Így az ilyen betegségben szenvedőknek célszerű eme zöldséget nagy ívből elkerülni.

7, Paradicsom.

Igaz a paradicsomot lehet nyersen fogyasztani, ám a Cornell Egyetem kutatói tanulmánya szerint a főtt paradicsomban lévő antioxidánsok aktivitása sokkal magasabb, mint a nyers paradicsomban. Ez arra enged következtetni, hogy elfogyasztás előtt meg kell főzni, ha hasznosítani akarjuk a benne lévő antioxidánsokat. A paradicsom azon zöldségek közé tartozik, amit mindenképpen meg kell mosni, mert a felületén növényvédőszerek maradékai lehetnek, melyek negatívan hatnak a szervezetre.

8, Burgonya.

Nyilván nem esszük meg nyers formájában a burgonyát, ám a gyerek beleharaphatnak, pont úgy, mint az almába. A burgonya antinutrienseket tartalmaz, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak az emésztésre és a tápanyagok felszívódására. A burgonya megfőzése 50 -60% -kal csökkentheti a lektint, mely az egyik fő antinutriens. A burgonyában lévő glikalkaloidok álmosságot, viszketést, fokozott érzékenységet és emésztési problémákat okozhatnak.

9, Csirke.

A marhahústól eltérően a nyers csirke súlyos betegségeket idézhet elő, például szalmonellát amely hasmenéssel, lázzal és hasi görcsökkel járhat. Egy tanulmányból kiderült, hogy a baromfi 1998-ban a járványok leggyakoribb kirobbantó étele volt. A CDC azt állítja, hogy a csirkét 74 fokon kell főzni, hogy eltűnjenek a bacik.

10, Méz.

A nyers méz clostridium botulinum baktérium spórákat tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a csecsemőkre, az egy évesnél fiatalabb gyermekekre és a terhes nőkre nézve. Olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint a hányinger, hányás és hasmenés, sőt életveszélyes bénulást is okozhat.

Te tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el