KeződoldalCeleb8 legendás filmes karakter, akiket valós személyekről mintáztak.

8 legendás filmes karakter, akiket valós személyekről mintáztak.

-

Bizonyára ti is láttatok már olyan filmeket, meséket, videojátékokat melynek karakterei ismerősek voltak, de nem tudtad őket hova tenni. Nos, ez azért lehetséges, mert néhány szereplőt valódi emberek ihlettek, úgymint Harley Quinnt, Sonicot a sündisznót, Rocky Balboat és még sorolhatnánk. Nem egy olyan pletyka kapott szárnyra Hollywoodban, hogy bizonyos rajzfilmek, filmek negatív karakterei a forgatókönyvírók, producerek, és egyéb vezetők ellenségeit ábrázolták. Vegyük például a Shrekben látható Farquaad nagyurat, aki voltaképpen Michael Eisner üzletember mása akart lenni, mert összeveszett Jeffrey Katzenberggel. A mai cikkünkben olyan legendás karaktereket gyűjtöttünk össze, akiket valós emberekről mintáztak.

1, Harley Quinn – Arleen Sorkin.

Paul Dini a Batman rajzfilm forgatókönyvírója keltette életre Harley Quinnt. Az egyik részben fura lett volna, ha Joker ugrik ki a tortából a rendőrökkel teli szobában, ezért létrehozott egy lány bohócot, Harleyt. A bohóc ruháját Paul kedves kollégájának jelmeze ihlette. Amikor meglátta Arleen Sorkint a jelmezben, tudta, hogy Harley Quinnek is így kell kinéznie. Egyébként Arleen kölcsönözte hangját Harley Quinn-nek a rajzfilmben.

2, Joker – Conrad Veidt.

A DC univerzum legkarizmatikusabb gazemberének karaktere sem csak úgy pottyant a készítők ölébe. Szerintük Conrad Veidt német származású színész az igazi gazemberek prototípusa, legalábbis külsőre. 1928-ban „A nevető ember” című filmben ő játszotta el Gwynplaine szerepét, azonban az ijesztő megjelenése mögött egy nagy kedves szív dobogott.

3, Jabba, a hutt – Sydney Greenstreet.

Sydney Greenstreet angol származású színész volt Jabba, a hutt prototípusa. Sydney egész életében túlsúlytól szenvedett, így nem véletlen, hogy ő róla mintázták a Star Wars film Jabbajat. Sokan több hasonlóságot is vélnek felfedezni közte és a színész között.

4, Charles Muntz – Charles Mintz.

A „Fel” című mese főgonosza, Charles Muntz egész életében egy ritka madárra vadászott és bosszút esküdött azoknak, akik nem ismerték el a felfedezését. Charles karaktere Walt Disney és Charles Mintz hosszú ideje fennálló konfliktusának köszönhetően jelent meg.

1928-ban Walt Disney megvált az „Oswald, a szerencsés nyúl” karakteréhez fűződő jogaitól, aminek következtében új karakter kitalálásán törte a fejét, így született meg kitalálta Mickey egér. Évekkel később Oswald a Universal Pictures szimbóluma lett és az ebből befolyó összes nyereség az új tulajdonosé lett. Sok év elteltével a „Fel” című rajzfilmben párhuzamot vontak egy fiktív madár üldözése és Oswald nyúl prototípusa között.

5, Farquaad nagyúr – Michael Eisner.

A Shrekben látható Farquaad nagyúr karaktere a két főnök veszekedésének köszönhető. A Disney volt elnöke Michael Eisner és ugyanazon társaság gyártója Jeffrey Katzenberg nem kedvelték egymást. Addig fajult köztük a rivalizálás, hogy Katzenberg kivált és megalapította a DreamWorksot. A Shrek című mesében régi ellenségét akarta ábrázolni Farquaad nagyúr képében ábrázolni, aki egy kicsit pszichopata és kis növésű.

6, Raymond Babbitt – Kim Peek.

Az „Esőember” című film főszereplője Raymond Babbitt, aki autista és kiemelkedő matematikai készségekkel rendelkezik. Kim Peek híres a fenomenális memóriájáról, pont úgy, ahogy Raymond Babbitt. Kim agyi sérvvel született, illetve agyában nem volt olyan kéregtest, ami összekötötte volna a jobb és bal agyféltekéjét. A férfi 16 hónapos volt, amikor megtanult olvasni és több ezer könyv történetét tudta visszamondani, de a mindennapi dolgokat nem tudta megcsinálni. A filmben Raymond az, aki még az ingeit sem tudja begombolni.

7, Sonic – Michael Jackson és Bill Clinton.

A 90-es évek elején a japán Sega társaság úgy döntött, hogy a „Sonic, a sündisznó” játékot dobja piacra. A hős népszerűsítése érdekében a tervezők úgy döntöttek, hogy két népszerű ember montázsából állítják össze, így esett a választás Michael Jacksonra és Bill Clintonra.

8, Rocky Balboa – Chuck Wepner.

Sylvester Stallone írta meg a Rocky című film forgatókönyvét, sőt a főszereplőt is ő játszotta benne. A filmben a vesztes boxoló, Rocky Balboa képes volt legyőzni a legnagyobb sport legendát. Chuck Wepner egykori amerikai ökölvívó, azzal vált híressé, hogy megmérkőzött a legendás Muhammad Alival. Igaz, hogy mindig vesztett a küzdelmekben, de pontosan a kitartása volt az, ami megtetszett Stallonenak, és hasonló belső védjegyekkel ruházta fel Rockyt.

Te tudtál róluk?

Ezt is olvasd el