KeződoldalÉrdekességekMiért van annyi beteg ember manapság? Ez az 15 dolog elmagyarázza emberi...

Miért van annyi beteg ember manapság? Ez az 15 dolog elmagyarázza emberi nyelven

-

Ismert tény az embereknél, hogy akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tüneteket fizikai fájdalom kíséri. A szorongást a városi élet őrült folyamának, az alváshiánynak és az életkornak tulajdonítjuk. Mindeközben vannak olyan mentális rendellenességek, amelyek negatívan befolyásolják az agy működését…és szépen lassan megölik a testünket.

Miért keresnek fel egyre többen pszichológiai segítséget?

A modern tudomány eredményeinek köszönhetően az emberek belső világa már nem tűnik olyan titokzatosnak és érthetetlennek. Megjelent több agyi tevékenységet tanulmányozó eszköz is. Megváltoztak a kezelési és diagnosztikai módszerek.

Az emberek nem őrültebbek, mint korábban, egyszerűen csak gyakrabban beszélnek arról, hogyan érzik magukat és mi zavarja őket. Az internet mindenki számára hozzáférést biztosít az információkhoz, és ennek köszönhetően megismerkedhetünk mások történeteivel és megtudhatjuk, hogy milyen jelekre kell odafigyelni. A szakemberhez fordulás gyakran segít megoldani a problémát és elkerülhetjük a „diliházat”.

Elkezdtünk búcsút mondani a mítoszoknak. Például az autizmussal élők száma az 1980-as évek óta nőtt. Ezt korábban a vakcinázás terjedésével hozták összefüggésbe. Valójában csupán a betegség diagnosztizálása változott és kibővült a betegség meghatározása.

Sok olyan gyereket is autizmussal diagnosztizálnak, akik csupán félénkek és introvertáltak. De ez nem fogja őt megakadályozni, hogy a modern társadalomban jól érezze magát és teljes életet éljen.

A hosszú távú megfigyelések segítik az ilyen rendellenességek észlelését korai életkorban. Például, ha egy gyerek tornyot épít szigorúan betartva a színek sorrendjét, akkor lehet, hogy érdemes orvost keresni…

Milyen betegségek jelentkeztek a XXI. Században?

Több betegség is van, amit az orvosok nemrég tanultak meg diagnosztizálni. Korábban érzelmi állapotnak tudták be. Az MRI gépnek hála az 1970-es évek óta képesek az emberek belenézni az agy belsejébe. Bizonyították, hogy a depresszió egy olyan betegség, amely zavarja a jelátvitelt az idegsejtek között, ezáltal az egész test másképp működik.

A harag ezzel szemben kevésbé veszélyes, kivéve ha az ember nem képes kontrollálni.

A mentális rendellenességekkel küzdő emberek 34%-ának nincs nyilvánvaló tünete. Legtöbb a fáradtságnak és az életkornak tudja be. A betegek azt sem tudják, hogy segítségre van szükségük.

Például, ha egy személy gyakran szorongást érez, szédül, megnő a pulzusa, gyakran izzad és diszkomfort érzése van a napfénytől, akkor ez nem egyszerű izgalom, hanem egy generalizált szorongásos zavar megnyilvánulása, amelyet gyógyszeres kezelés nélkül nehéz megoldani. 2011-ben több mint 2 millió európait kezeltek ezzel.

Közben több új rendellenességet is hozott az elmúlt század. Például itt van a kiberokondrium. Az emberek saját diagnózist készítenek az internetes oldalakon ismertetett betegségek tünetei alapján.

A XXI. Században a szakemberek több fóbiát is jegyeztek fel, amelyek nem önálló betegségek, de lehetnek első tünetek.

Peladofóbia – a kopaszságtól való félelem.
Caliginofóbia – a gyönyörű nők félelme. Ez leggyakrabban egy sikertelen kapcsolat következménye.

Vannak fóbiák, amelyek a tudományos és technológiai fejlődés miatt jelentkeztek. Félelem a sugárzás, telefonhívás, robotikával szemben.

Sokan úgy nevelkedtek, hogy meg kell küzdeniük a félelmeikkel. Sok esetben még a gyógyszerek is tehetetlenek, hisz csak eltompítják a reakciót. Hosszú pszichológiai munka kell a gyógyuláshoz, ha lehetséges.

A fóbiák sok esetben pánikrohamot váltanak ki, és mentális rendellenességekhez vezetnek. Az idő ebben nem fog segíteni.

Az életmód változásai befolyással lehetnek a rossz szokások kialakulására. Manapság az egyik legnagyobb probléma a mobiltelefon folyamatos figyelése. Közösségi oldalak bújása, miközben az élet zajlik körülöttünk.

Az okostelefonok hatalmas befolyása már a fantomhívás-szindróma kialakulásához vezetett. Ez az, amikor egy személy folyamatosan azt hallja, érzi, hogy a telefonja csörög-rezeg. Ez a tudósok szerint ahhoz hasonló, mint amikor a felhőket nézve egy arcot vagy figurát látunk a körvonalaikban.

Az álmatlanság egy egészségügyi kockázatnak tekinthető és kezelést igényel. Az alváshiány károsítja a sejteket, amitől romlik az immunrendszer és az anyagcsere. Emelkedik a szívroham, agyvérzés kockázata. Az álmatlanságot hívják az Alzheimer kór fő kiváltójának.

A szabadban eltöltött idő nélkül a gyerekek fejlődése romlik. Nem alakul ki bennük az empátia, önzőek lesznek és szükségtelenül kegyetlenek. A társaikkal való játék nagyon pozitív hatással van a személyiségük kialakulására, mivel egymással kommunikálva megtanulják kezelni az érzelmeiket. Veszteséget tapasztalnak, közös nyelvet találnak a különböző temperamentumú emberekkel. A közös játék a legjobb módja a világ megismerésének.

A változások pszichológiai traumákat okozhatnak, nem csak fájnak. Egy partner elveszétse is komoly gond lehet. Az ember önértékelése folyamatosan csökken és egyre nehezebben bízik másokban. Nem csak a szíve, hanem az élete is megtört.

Az éhség helyett az elhízás lett a fő probléma. Többen vannak túlsúlyosak, mint éhezők. Az olcsó, alacsony minőségű élelmiszerek elérhetősége és a gyorséttermek népszerűsége miatt étkezési rendellenességek alakultak ki. Néhányan bulimiától, mások anorexiától szenvednek. A divatmodelleknek hála így próbálnak fellépni az elhízás ellen.

A közösségi hálózatok pont, hogy elidegenítenek egymástól és nem összehoznak. Az emberek folyamatosan versenyeznek egymással a figyelemért. Az emberek csak úgy mutatják meg az életüket, hogy arra irigykedni kelljen.

A város zaja is csak lerövidíti az életünket. Sokkal magasabb a zajszint, mint ami az egészségünk számára biztonságos. Stresszhez vezet. Szépen lassan beleőrülünk.

Mit tegyünk?

Ha indokolatlanul nyugtalannak érzed magad fordulj pszichológushoz. A legtöbb esetben meg lehet oldani a problémát. Már az első ülések után is észrevehető a változás.

Tegyük azt, amit szeretnénk. Segít megszabadulni az alacsony önértékeléstől és a neurotikus állapottól. Sokkal produktívabbak vagyunk, ha szeretjük azt amit csinálunk. Akár a munkában is.

Tartsunk lazító napot. Ha dolgoznunk kell, akkor a munka mentális részét délelőtt, míg a fizikait délután célszerű elvégezni. Először az agy, majd a test ürül ki.

Sétáljunk gyakran a friss levegőn, parkban, erdőben, egy tó közelében. Hallgassunk relaxáló hangokat. Youtube tele van velük. Kerüljük a kellemetlen embereket. Ne felejtsük el a sportot!

A nyugalom megőrzésének módja, hogy megtaláljuk önmagunkat. Ez pedig nehéz feladat.

Ti tudtok erre valamilyen technikát? Osszátok meg velünk kommentben!

Ezt is olvasd el