Nemsokára itt a nyár, és folyamatosan jelennek meg a jobbnál jobb zöldségek a boltokban, piacokon, veteményes kertekben. Nagyon jó salátamixeket lehet belőlük csinálni. De csak akkor, ha frissek azok az alapanyagok. Van, hogy napokkal előbb megvásároljuk ezeket a termékeket, de nem használjuk fel őket. A nem megfelelő tárolás következtében gyorsan bomlásnak és rothadásnak indulnak. Készítettünk egy listát azokról a termékekről, amiket eddig mind rosszul tároltunk, illetve segít, hogyan kell őket helyesen tartani.
A tárolás előtt semmit se moss meg.
Ne mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket mielőtt beteszed a hűtőbe, mert fennáll annak a veszélye, hogy a védőréteget leöblíted róla, ami megakadályozza a penész és a rohadás megindulását. Ha van rajta valamilyen szennyeződés egy száraz ruhával töröld át.
A gyümölcsök és a zöldségek tárolása.
A páratartalom elősegíti a penész megjelenését. Mielőtt eltennéd a zöldséget, gyümölcsöt a hűtőbe, töröld szárazra. A tároló doboz aljára tegyél papírtörlőt, ez felszívja a felesleges nedvességet, amitől nem indul idő előtt rothadásnak az étel.
Az avokádót tedd zacskóba.
Az avokádó szobahőmérsékleten érik legjobban, tedd egy zacskóba, hogy gyorsabban elérd a folyamatot, majd az érés után tedd a hűtőszekrénybe.
Néhány gyümölcsöt nem tárolnak a hűtőszekrényben
Nem célszerű hűtőben tárolni, az uborkát és a paradicsomot, mert mindkettő nyálkás tapintásúvá válik. A hájas gyümölcsöket se tárold a hűtőszekrényben. Ha már megértek a szobahőmérsékleten, akkor lehet őket hűtőbe tenni, különben elkezdenek rohadni.
Banán.
Ne tárold hűtőbe a banánt mert nagyon gyorsan bebarnul. Szüksége van a nedvességre, ezért, ahogy a képen látod, csomagold be folpack-kal.
A zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőszekrény meleg zónájába helyezd el.
Minél alacsonyabb a tárolási hőmérséklet, annál kevesebb aroma marad az ételben. Ha hosszabb ideig szeretnéd élvezni az ízét, akkor jobb, ha magasabb hőmérsékletű helyen tárolod a zöldségeket és a gyümölcsöket.
Néhány zöldséget és gyümölcsöt nem szabad egymás közelébe tárolni.
Amikor megérett, a zöldség és a gyümölcs, aktívabban kezdi el felszabadítani az etiléngázt. Például banán, kajszibarack, dinnye, körte, szilva, mangó és paradicsom. Érzékenyen érinti az almát, padlizsánt, uborkát, görögdinnyét, burgonyát, sütőtököt, sárgarépát, brokkolit, ezek átveheti a szagokat és egy teljesen más ízt kapunk. Ezért jobb ezt a két csoportot teljesen elkülönített helyen tárolni, a hűtőn belül.
Hagyma és burgonya.
Ha egy dobozba teszed a hagymát és a krumplit, akkor rövid időn belül a burgonya csírázni kezd, amiből már nem tudsz ízletes ételeket készíteni.
A fokhagyma és a hagyma szereti a sötétséget.
Speciális dobozokat vásárolhatsz, amiben száraz és hűvös helyen tárolhatod őket. De ha nem veszel, az egyszerű papír zacskó is megteszi, ha csinálsz rá lyukakat.
A burgonyára rossz hatással van a fény.
A burgonyát nem lehet nyitott, napsütötte helyen tárolni, mert veszélyes lehet. A legjobb, ha száraz és sötét helyen, vagy fából, műanyagból készült dobozokban és kosarakban tárolod.
Tedd az almát a burgonyára.
Ha néhány almát krumplira teszel, akkor tovább tart a frissessége és minden pozitív tulajdonsága.
A spárgát vízben tárold.
Ha spárgát veszel tedd egy pohár vízbe, ezáltal tovább lesz lédús és friss.
Brokkoli és karfiol tárolása.
A brokkolit friss vizű edénybe tedd és nedves törülközővel borítsd be a virágait. Ez frissen tartja a zöldséget. A karfiol egy nedves törülközőbe tekerve vagy folpack-ban is lehet tárolni, amin több szellőztető nyílás van.
A beltéri tárolás.
Ne tartsd őket a konyhaszekrény fiókjában vagy a zárt kosárban a mosogató alatt. Ilyen tárolás mellett gyorsabban bomlásnak indulnak. A legmegfelelőbb a fából vagy műanyagból készült doboz, vagy tágas kamrában, vagy egy olyan helyen, ahol van levegő.
Fóliába csomagolt zeller.
A zellert fóliába csomagolva tedd a hűtőszekrénybe. Ha celofánba tárolod, gyorsan elveszíti rugalmasságát és intenzív ízét.
Paradicsom tárolása.
A paradicsom legérzékenyebb és leggyengébb része a szára (helye). Innen indul minden kellemetlen folyamat. Fordítsd a paradicsomokat szárral felfelé és tovább elállnak.
Szőlő tárolása.
A szőlő nem indul rothadásnak, ha zacskóba tárolod. A zacskónak köszönhetően, tovább marad lédús, rugalmas és friss.