Az emberi test nagyon összetett rendszer. 60 kémiai elemet és tökéletes arányban eloszló víz mennyiséget, valamint fehérjét, zsírt és ásványi anyagokat tartalmaz. Mindezek létfontosságúak az egészségünk számára, és néha, amikor valamelyikből nagyobb mennyiség hiányzik, a testünk azonnal jelez nekünk, annak érdekében, hogy meg tudjuk oldani ezeket a dolgokat.
Kiderítettük melyek a leggyakoribb tápanyagok, amelyek hiányoznak az emberi szervezetből. Olvasd végig, neked van-e esetleg ilyennel kapcsolatos panaszod.
Törékeny haj és köröm.
Ezt fehérjehiány okozhatja. A fehérje a testünk nagy részét képezi, ugyanis a csontjainkban, az izmokban, bőrben, hajban és a körmökben is megtalálható. Ezért van az, hogy a fehérjehiány súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az első tünetek, amiből észrevehetjük, a köröm, a haj állapota.
Azok, akik rendszeresen esznek húst, nagyon kevés esélyük van hogy ezek a problémák kialakulnak. Sok vegetáriánus fehérjeforrás is van, például: bab, dió, zöldborsó, quinoa, csicseriborsó, gomba, tofu, zab, stb.
Száraz bőr és ráncok.
Az esszenciális zsírsavak, különösen az Omega-6, nagyon fontos, mert megakadályozza a vízveszteséget. Ha nem fogyasztasz belőle eleget, akkor extra száraz bőrhöz vezethet, ami által több ránc keletkezik a bőrön. A bőr el is színeződhet, viszketni kezd vagy kirepedezik. Egyéb kellemetlen tünetek: korpásodás, hajhullás és kiszáradt szemek.
Ne kerüld el a zsíros halat, és használj jó minőségű olajat, ha ilyen problémád van.
Állandó fáradtság és izomgyengeség.
Ezek a magnéziumhiány tünetei. Még akkor is kimerült vagy, mikor reggel felébredsz, és állandóan gyengének érzed magad, akkor ez arra utalhat, hogy magnéziumhiányban szenvedsz. A legjobb ha magnéziumban gazdag ételeket fogyasztasz mindennap.
A legjobb magnéziumforrások: a mandula, földimogyoró, tökmag, lenmag, napraforgómag, chiamag, kesudió és kakaó.
Sápadtság.
Ha a bőr sápadtan néz ki, ez a vashiány egyik jele lehet. Ilyenkor csökken a hemoglobinszint a vörösvértestekben. Vérünk, bőrünk, ínyük, körmünk, ajkunk, szemhéjunk elveszíti természetes, egészséges színét. Veszélyeztetettek a: terhes nők, véradók, szegényes étrendet folytatók és vegetáriánusok.
A máj és a vörös húsok nagyon sok vasat tartalmaznak, de ha ezeket nem szívesen fogyasztod, egyél több spenótot, lencsét- kelt és brokkolit.
Pattanás vagy bőrkiütés.
Ha egy nagy rajongója vagy a feldolgozott élelmiszereknek vagy az alkoholnak, akkor egy nap igencsak hiányozni fog a cink a szervezetedből. A cinkhiány befolyásolja az egész testet, problémákat okoz a belekben és az immunrendszeredben. Ennek eredményeként allergia alakulhat ki, és negatívan befolyásolhatja a bőr állapotát is.
Cinkben gazdag ételek: osztriga, marha, bárány, csirke, bab, csicseriborsó, tökmag, kesudió, gomba és spenót.
Hirtelen jött súlygyarapodás.
Ha nem tudod megmagyarázni a váratlan hízást, valószínűleg jódhiányban szenvedsz. A jód felelős a pajzsmirigyhormonok előállításáért, amelyek segítik az anyagcserét, és amikor alacsony ezeknek a szintje, a szervezet kevesebb kalóriát éget el, és elkezdi a zsírt elraktározni.
Nincs túl sok élelmiszer, amiben megtalálható ez az ásványi anyag, de például sok jód van a hínárban, a halakban (tengerből vagy az óceánból), a kagylókban, a tejtermékekben és a jódozott sóban.
Vérző íny vagy sebek, amelyek lassan gyógyulnak.
Ha ez a probléma, akkor valószínűleg C-vitamin hiányod van. Manapság nem túl gyakori, de vannak veszélyeztetett embercsoportok, akiket súlyosan érint, például a terhes és szoptató nők, az idősebb emberek és a dohányzók.
Nem nehéz C-vitaminhoz jutni, ha egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követsz, valamint friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz. Egy nagy narancssárga vagy fele akkora kaliforniai paprika tartalmaz megfelelő adagot.
Depresszió.
Ha depressziósnak érzed magad, különösen a téli hónapokban, ez a D-vitamin hiányának a jele lehet. Nagyon gyakori probléma és leginkább azok az emberek szenvednek ebben, akik nem kapnak elég napfényt, mert távol élnek az egyenlítőtől, vagy egész idő alatt zárt térben voltak.
Ha nincs lehetőséged arra, hogy többet legyél napon, szedj vitamint és egyél D-vitamint tartalmazó ételeket, például: lazacot, tőkehalat, heringet, szardíniát, garnélarákot, tojássárgáját, tonhalat, osztrigát és gombát.