KeződoldalÉrdekességekAz ország tortája 2020 - Mutatjuk a döntősöket!

Az ország tortája 2020 – Mutatjuk a döntősöket!

-

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Augusztus 20 államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja. A versenyt minden évben hatalmas érdeklődés követi, ugyanis évről évre egyre többen várják nagy kíváncsisággal a különleges, ünnepi tortát.

2020-ban az Ipartestület olyan új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat és recepteket várt, amelyek csakis természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

A versenyzők az ország minden területéről rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek. Idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, ugyanis több torta alapízeit is ezek határozták meg.

Íme az idei döntős torták:

Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)

Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)

CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)

Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)

Továbbá, a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntést hozott, amelynek győztese a Fortissimi – Bátrak tortája, amit Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, méghozzá a térség jellegzetes alapanyagaiból, amelyek a hajdina, a köles, a kukorica, a mák, a méz és túró.

Fortissimi – Bátrak tortája, Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest)

A Magyarország Tortája verseny menete pedig a következő: A szakmai zsűri a győztest három fordulós értékelés után hirdeti ki.

Az első fordulóban az anonim nevezett tortákból választanak ki hatot, amelyeket a második körben megkóstolnak, valamint javaslatot tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek helyben kell elkészíteniük a tortákat, ahol a zsűri egy meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki a nyertes alkotást.

Az Alapítvány honlapján, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve már megjelent a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny kiírása is, ami hamarosan az Ipartestület oldalán is elérhető lesz, ott várják majd a nevezéseket.

Mindkét verseny győztesére augusztus elején derül fény, amelyeket nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án kóstolhat majd meg a nagyközönség. Az ünnepnapot követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd ezeket.

Tavaly, azaz 2019-ben a Boldogasszony csipkéje (Tóth Norbert – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) lett az ország tortája.

A Magyarország Cukormentes tortája címet pedig a Kicsi Gesztenye (A Cappella Cukrászda, Szeged) nyerte el.

Türelmetlenül várjuk az idei nyerteseket!

Ezt is olvasd el