KeződoldalÉrdekességek18 izgalmas tény, ami új színben tünteti fel mindennapos használati termékeinket

18 izgalmas tény, ami új színben tünteti fel mindennapos használati termékeinket

-

Napjainkban a szupermarketekben már szinte bármit megtalálunk, amit csak keresünk. Gazdag választék áll rendelkezésünkre a világ minden tájáról. Természetesen a bőséges választékban is megvannak a saját kedvenceink, amiket rendszeresen fogyasztunk, mégis képesek nekünk váratlan meglepetéseket okozni.

Cikkünkben 18 őrült tényt osztunk meg veled, amelyek által te is jobban megismerheted, mit is juttatsz a gyomrodba nap, mint nap.

A modern gazdálkodási módszereknek köszönhetően a csirkehús ma már 266 százalékkal több zsírt tartalmaz, mint negyven évvel ezelőtt. Tehát, egy adott mennyiségű modern csirkehúsban 33 százalékkal kevesebb fehérje található, mint régen.

Friss kiviből egyszerűen lehetetlen zselét készíteni. Ez az enzimek miatt van, ugyanis azok lebontják a zselatint. Főzés előtt ezért ajánlatos a gyümölcsöt forró vízzel leönteni, ugyanis ettől az enzimek bizonyos része megsemmisül, így a zselé könnyebben megszilárdul.

A görög joghurt sokkal egészségesebb, mint a többi tejtermék. A feldolgozási folyamat során ugyanis, a tejsavót és laktózt eltávolítják, ami csökkenti a termékben lévő cukormennyiséget. Ezenkívül pedig nem tartalmaz ízesítőket, viszont kétszer több fehérje van benne, mint más erjesztett tejtermékekben.

Pontosan tudjuk, hogy a gyors-éttermi csirkefalatok nem a legegészségesebb táplálékok a világon, de ez nemcsak azért van, mert hatalmas mennyiségű olajban sütik őket. A valódi probléma ugyanis az, hogy ezek a csirkefalatok csak maximum ötven százalék csirkehúst tartalmaznak, vagyis, az előállításukhoz egyfajta szilikon anyagot is felhasználnak, ami a mellimplantátumok egyik alapanyaga is egyben.

Egy hamburger elkészítéséhez körülbelül 2000 liter vízre van szükség. Ennyi víz kell ugyanis a marhahús előállításához.

Ahhoz, hogy a sör világos-átlátszó színárnyalatot kapjon, a termelők isinglasst vagy más néven halenyvet alkalmaznak. Az isinlgass a húgyhólyagokból kivont kollagén anyag, ami oldja az élesztő okozta zavarosságot, valamint csökkenti a fehérjék által okozott zavarosságot is.

A pezsgő habja, valójában nem csak azért képes kifutni a pohárból, mert nem a megfelelő módon töltjük bele. Ennek sokkal összetettebb oka is van. A pezsgőhab ugyanis hevesen reagál a poharakban található legapróbb porszemekre, szöszökre és egyéb mikroszkopikus részecskékre, amelyek még az elmosott poharakban is megtalálhatók, ráadásul, még az üvegpohár legapróbb egyenetlenségei is képesek fokozni a habzás erősségét.

Hosszú ideig úgy vélték, hogy a svájci sajt nagy lyukait a tejsavbaktériumok okozzák. Mára azonban kiderült, hogy a lyukak méretéért a tejbe jutó szénapor a felelős. Vagyis, minél tisztább a tej, a lyuk annál kisebb lesz.

A Nutella az egész világon olyan népszerű, hogy a bolygón termett minden negyedik mogyoró Nutellás üvegbe kerül. A mogyoró iránti kereslet folyamatosan növekszik, ezért a szakemberek laboratóriumi körülmények között igyekeznek megoldást találni arra, hogyan lehetne fokozni a mogyorótermesztést.

A gyümölcsízű gumicukrok viasszal készülnek. Ez ugyanis amellett, hogy ragyogást ad az édességeknek, megvédi őket az olvadástól is. Valójában ugyanezzel az anyaggal polírozzák az autókat.

Az eper rendkívül „összetett” bogyós gyümölcs. Tehát, ha mesterségesen akarnánk előállítani az ízét, akkor nagyjából hatvan különböző vegyi anyagra lenne szükségünk hozzá.

A legősibb levesrecept Kínából származik és körülbelül 2400 éves.

1943-ban az Egyesült Államok betiltotta a szeletelt kenyerek előállítását. A termékek eltűnése azonban nagy port kavart az amerikaiak körében, ők ugyanis már nagyon hozzászoktak a kenyérszeletekhez. Két hónap után a nyilvános harag nyomására eltörölték a törvényt, a New York Times pedig úgy jelentette be a nagy hírt, hogy „A szeletelt kenyér újra kapható: a háziasszonyok hüvelykujja ismét biztonságban van!”.

A modern ketchup alapja a paradicsompüré. Az eredeti receptben azonban nem szerepel ez a hozzávaló. Az első ketchup Kínában jelent meg, amely kagylót, pácolt halat, valamint egyéb fűszereket tartalmazott. A tengerészeknek köszönhetően jelent meg Európában, aztán Amerikában. A szósz paradicsomos változata először az amerikaiak körében terjedt el, ahonnan világhódító útjára indult.

A krizantém virág, a boldogság egyik keleti szimbóluma valójában ehető. Kínában és Japánban a szirmaiból elegáns desszerteket is készítenek. A szirmokat tojás és liszt keverékébe mártva olajban is kisütik, napjainkban ez pedig már egy népszerű streetfood a keleti gasztro-kultúrában.

A perec formája valójában az ima közben összekulcsolt kezeket szimbolizálja. Kezdetben a szerzetesek sütötték, hogy ezzel fejezzék ki hálájukat Istennek. Később a királyok egyik kedvelt étele, majd pedig az esküvői szertartások része lett. Néhány évszázaddal később pedig már az egész világ szívesen fogyasztotta ezeket az ízletes péksüteményeket és előszeretettel fogyasztjuk ma is.

Német tudósok szerint a pizzaevés hatásos „megelőző szer” lehet az erős napsütés okozta leégés ellen. Már néhány szelet hagyományos pizza is növeli a bőr ultraibolya sugárzással szemben mutatott ellenállását. A hatást pedig maguk az étel egyedi összetevői okozzák: az olívaolaj A és E vitaminokat tartalmaz, a paradicsomszósz pedig fokozza a test melanin-termelését.

Te tudtál ezekről?

Ezt is olvasd el