KeződoldalEmberek5 dolog, ami megmutatja mit jelentenek a járdán lévő jelzések

5 dolog, ami megmutatja mit jelentenek a járdán lévő jelzések

-

Egy nagyobb városban közlekedni korántsem egyszerű. Meg kell szokni a buszok, vonatot járatát,megtanulni a különböző villamos menetrendeket és persze muszáj kiigazodni a betondzsungelek világában. Ez autóval sem egyszerű, de egy látássérült embernek pedig még fontosabb. Mivel ők is napi szinten közlekednek, akár vakvezető kutyával akár anélkül, nekik is szükségük vannak a különböző jelzésekre, hogy tudjanak tájékozódni. Biztos, már megfigyeltétek, hogy a járdákon különböző domborodó minták vannak, de mégsem tudjuk, hogy mi mit jelent.

  1. A „buborék”burkolat

Ezt a típusú burkolatot gyalogátkelő helyre szokták rakni, általában kereszteződés mellé. Ez a típusú burkolat megmutatja a látássérülteknek, hogy ezen a helyen át tudnak kelni, de legyenek óvatosak.

2. Ez a fajta burkolat kissé másabb tapintású, vékonyabb, kisebb dudorokat tartalmaz, mint a buborékburkolat. Ez hosszirányban van lerakva, leginkább lépcsőknél és vasúti átjáróknál figyelhető meg.

3. Ezeket a típusú burkolatokat szintén a vasúti átjáróknál helyezik el, figyelmeztetve a látássérült utasokat a távolságokra.

4. Ez a fajta burkolat azt jelzi a gyalogosoknak, hogy itt nincs semmilyen közlekedési veszélyforrás.

5. Vannak azonban olyan helyek, ahol az utak keverednek, pl. egy gyalogosnak fenntartott járda a bicikliúttal. Ilyenkor szintén meg tudjuk különböztetni, hogy melyik sáv kinek való. A keresztbe lerakott burkolat a gyalogosé, míg a függőlegesen lerakott a kerékpárosoké.

Szerencsére, ma már a közlekedési lámpák hangokat is adnak ki, ezzel segítve a látássérülteket.

Ezt is olvasd el