KeződoldalTipp, ötlet6 higiéniai hiba, amit nap, mint nap elkövetünk

6 higiéniai hiba, amit nap, mint nap elkövetünk

-

Az egészséges életmód érdekében követnünk kell bizonyos higiéniai szabályokat, méghozzá nagyon pontosan. Ellenkező esetben a várt hatást nem fogjuk elérni. A legtöbb embert azonban, meglepetésként éri, hogy ezidáig a legmegszokottabb dolgokat is rosszul csinálta.

Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb higiéniai hibákat, amelyeknek megismerése után te is jobban vigyázhatsz majd az egészségedre.

Túl gyakran zuhanyozunk és fürdünk.

Furcsának tűnhet, de a túl gyakori zuhanyzás vagy fürdés ugyanolyan rossz, mintha egyáltalán nem tisztálkodnánk. A túl sok zuhany ugyanis, kiszárítja a bőrt, amely megrepedhet, a sebeken keresztül pedig mikrobák hatolnak a testbe. A szakemberek is a napi egyszeri fürdést javasolják.

Nem mosunk kezet, mielőtt vécére megyünk.

Természetesen nemcsak a vécén, hanem a ház többi részében is találhatók baktériumok. Tehát, ha hosszabb ideig nem mosunk kezet, akkor mellékhelyiség meglátogatása előtt soha ne hagyjuk ki. A vécére menés előtti kézmosás fontosabb, mint az utáni.

Ujjal öblítjük le a WC-t.

Az öblítés után 90 perccel még több tucat baktériumcsepp van a felszínen. Így nem javasolt az ujjunkkal lenyomni a gombot, használjuk inkább az ujjunk közepét. Így, ha bármit megérintünk, nem terjesztjük a baktériumokat.

Hosszú ideig ugyanazon a párnán alszunk.

A tollak és a párnák a poratkák és a penészgombák paradicsoma. Ezek pedig bőrproblémákat okozhatnak. A poratka pedig allergiához is vezethet, orrdugulást és felső légúti irritációt okozhat. A szakemberek azt javasolják, hogy minden héten mossuk ki a mindennap használt párnákat.

Hagyjuk háziállatainkat velünk aludni.

Vannak higiéniai szabályok, amelyeket még éjszaka is be kell tartanunk. A szakértők nem javasolják a kutyával vagy macskával alvást, hisz az állatok a szőrükön is hordoznak különböző baktériumokat. A statisztikák szerint 1977 és 1998 között magas volt a macskák által okozott fertőzések száma, amik végül halálhoz vezettek.

Szappannal mossuk le az arcunkat.

Tévhit, hogyha szappannal mossuk meg arcunkat, akkor jót teszünk a bőrünkkel. A valóságban azonban, a szappan eltömíti a pólusokat. A bőrgyógyászok hangsúlyozzák is, hogy a szappant nem szabad az arc tisztítására használni, ugyanis megsemmisíti a védőgátat és rontja a bőr pH-értékét.

Ezt is olvasd el