KeződoldalEmberekEzért nem hunynak el sokan Dél-Koreában a koronavírus miatt - Lehet tőlük...

Ezért nem hunynak el sokan Dél-Koreában a koronavírus miatt – Lehet tőlük tanulni

-

Nagyon sok embert érdekel, hogy a dél-koreaiak mit és hogyan is csinálnak, milyen szabályokat vezetnek be, hogy csökkentsék a koronavírusos elhalálozásokat. Nos azzal már mindenki tisztában van, hogy azon a vidéken sokkal-sokkal komolyabban és fegyelmezettebben kezelik ezt a kritikus helyzetet mint bárhol máshol.

Ezt a történetet egy magyar származású hölgy osztotta meg a világhálón, aki egyébként Dél-Koreában, Szedzsong városában él. Elmesélte, mit is vezettek be a koronavírus járvány kitörése óta, hogyan küzdenek nap, mint nap ellene mind a szakértői szervek, mind pedig a lakosság. Nagyon tanulságos kis iromány, és nem kizárt, hogy későbbiek folyamán minden országban ezeket a szabályozásokat, ellenőrzéseket fogják bevezetni… amit hozzáteszünk jól is tennének!

A hölgyet Eugéniának hívják és így mesél az ottani dolgokról:

„Felröppent a hír, hogy Dél-Koreában nagyon jó az ellátás illetve a vírus elleni védekezés, legalábbis a világ többi országához képest ugyanis míg itt 0,4%-os a halálozási arány addig másutt ennél bizony magasabb. Gondolok itt Kínára, Olaszországra vagy Iránra, ahol talán a legmagasabb. Ennek az az oka, hogy az illetékes szervek és a hatóság rengeteg energiát no meg pénzt fektet abba, hogy óriási fegyelem legyen és mindenki komolyan vegye az aktuális helyzetet.

A fordulópont a 28. betegnél történt. – Egy fiatal kínai származású hölgy volt az első beteg, aki szerencsére kigyógyult a betegségből és írt egy köszönőlevelet a kórháznak, hogy ellátták őt és mindezt INGYEN. Ebben az országban ugyanis az a szokás, hogy mindegy honnan jöttél, ha beteg vagy a kórházban ingyen ellátnak az orvosok, ugyanis nagy veszélyt jelenthetnek a fertőző betegek a lakosságra.

Napi szinten jelentek meg az új beteget, majd néhány napig nem történt semmi vagyis egészen a 28. betegig. Ez a 28. beteg volt az az ember, aki se Kínában nem járt, se olyan emberrel nem állt kapcsolatban, aki megbetegedett volna. Eddig a pontig ugye a szakértők minden egyes ember útvonalát, visszamenőleg megnézték és azokat a helyeket, helyszíneket lefertőtlenítették, ahol a lappangási idő alatt járt. Az érintett helyet 44-72 órára bezárták, majd alaposan lefertőtlenítették, az alkalmazottakat pedig hazaküldték, de előtte minden adatukat feljegyezték és megvizsgálták őket.

Eddig a pontig tényleg minden a lehető legnagyobb fegyelemmel zajlott és magyar pénzbe átszámolva több, mint 3700 milliárd forintot különítettek el a költségvetésből csak a járvány miatt.

Egy 53 éves koreai származású nő is megfertőződött, aki a sincsandzsi nevű szekta tagja volt. Kiderült, hogy ő a 31. beteg és az ő beregisztrálása utáni időponttól számoljuk az igazi járványt. A szakérők úgy fogalmaztak róla, hogy ő egy olyan szuperfertőző, aki képes volt egymaga 15 másik embert megbetegíteni. A szekta kb 80%-ka betegedett meg és úgy gondolták a szakértők, hogy innentől még szigorúbban kell venni a helyzetet. Mivel nem tudták minden tegui lakos lappangási ideje alatt megtett útvonalát visszakövetni, ezért az összes rendezvényt határozatlan időre elhalasztották és a katonaság embereit, orvosait, ápolóit is bevettették, hogy mindent fertőtlenítsenek le.

A 2020.03.11-én bejelentett új fertőzöttek száma (90) a szekta 2 darab tagjához volt köthető. Ez a 90 ember a szöuli call centerben dolgozott. A dél-koreai fertőzöttek 60%-ka abból a szektából került ki, amit feljebb is említettem.

Kevésnek bizonyult azon kórtermek száma, amik a kórházakban rendelkezésre álltak, ezért kénytelenek voltak újabb ellátóhelyeket nyitni, hogy a további fertőzötteket legyen hova szállítani. Azokat a betegeket, akik már meg voltak fertőzve, de még szállítható állapotban voltak elkerültek a tegui állami továbbképző intézetekbe. Ide az enyhe tüneteket produkáló betegek kerültek. Mivel sajnos így is kevés volt a hely, ezért sokan az otthonukban próbálták kihordani, átvészelni a betegséget. A fegyelem és a sok szabály betartásával Teguban szép lassan elkezdett redukálódni a fertőzött emberek száma, persze mindezt úgy, hogy nincsenek határzárak és a városon belül nincs korlátozva a mozgás.

A kormány ezek után figyelmét Szöulra fókuszálta, ugyanis körülbelül 25 millió ember él ott. Az egyik lakóépületet kénytelenek voltak lezárni, mivel 26 fertőzöttről értesültek. Mindezek mellett a felelős szervek mindent lefertőtlenítenek és visszakövetik a fertőzött személyek útvonalát. Itt viszont még szigorúbban kezelik az aktuális helyzetet, mert ha a járvány itt továbbterjed akkor gyakorlatilag Korea teljes egészében leáll.

Itt eleinte a háziorvosok küldték el az embereket a koronavírus tesztre, ám egy idő után már minden autóban ülő személytől mintát vettek, s a teszt eredményeit SMS-ben küldték el. Külön ügyfélszolgálatot hoztak létre, akiket a náthás tünetekkel rendelkező emberek hívhattak.

Ha valaki mindenáron el akarta végeztetni a tesztet, akkor nem kellett mást tennie, mint egy meghatározott helyszínre elkocsikáznia. Az autóból ki sem kellett szállni, mert egy talpig védőruhába öltözött ember a lehúzott ablakon keresztül le tudta venni a mintát. Felírta az adatait, telefonszámát…stb és csak várnia kellett az eredményre. Amennyiben az illetőnek pozitív lett a tesztje visszamenőleg megnézték, hogy merre járt és mindent lefertőtlenítettek, a velük érintkező személyektől pedig ugyanúgy mintát vettek.

Napról-napra emelkedett a tesztek száma, és volt, hogy egy nap 15 000-ret végeztek el, ami a legtöbbnek számít az egész világon. Eddig a pillanatig összesen 200 000 tesztet sikerült elvégezniük a hozzáértő embereknek. Annak érdekében, hogy még jobban felgyorsítsák a teszteket, kifejlesztettek egy úgynevezett „KIT” rendszert, ahol az illető saját maga, az otthonában is el tudja végezni, és állítólag ez a legpontosabb a világon.

Ezen kívül mindenki jogosult volt szájmaszkra, amit 3 helyen lehetett beszerezni: postán, élelmiszer üzletben és gyógyszertárban. Abban a városban, ahol élek összesen 8 fertőzött személy van, és a fertőtlenítők minden egyes zeg-zugot lefújtak. A koreai emberek nem igen használnak kulcsot, és szerintem a mostani fiatalok ebben a helyzetben azt sem tudják, hogy mi az. A szakemberek vírusirtó fóliával ragasztották le az össze lift hívógombot és mindenkinek KF 94, illetve KF 99 jelzéssel ellátott szájmaszkot kellet beszerezni. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert itt is hiány van belőlük, ugyanis Kínából jönnek a gyártó gépsorok bizonyos alkatrészei. Ez viszont most leállt ennek tükrében a speciális filterrel rendelkező cégek sem bírják a tempót. A kormány úgy döntött, hogy ezt is megoldja.

Szöul, 2020. március 5. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt védõmaszkért állnak sorban emberek Szöulban 2020. március 5-én. Dél-Koreában 5766-ra emelkedett a koronavírussal fertõzöttek száma, és eddig összesen 35 ember halt bele a betegségbe. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Minden ember a születési ideje szerint kapja meg a szájmaszkját egyik nap azok mehetnek akik mondjuk 1969-ben, másik napokon azok, akik mondjuk 1996-ban születtek. Szóval minden nap más-más születési évvel rendelkezők mehetnek a maszkokért. Ha valaki, valamilyen oknál fogva nem kapna maszkot, az szombaton vagy vasárnap is elmehet, ilyenkor személyi igazolványra és TB kártyára van szükség. Ezt azért vezették be, hogy a rendszert ne lehessen kijátszani és mindenki egytől-egyig kapjon maszkot. Ezzel párhuzamosan online mozgalmat indítottak a civilek, hogy aki fiatal, erős, egészséges, adja át a maszk vásárlás lehetőségét másoknak.

Körülbelül 1500 ember tartózkodik saját otthonában, önkéntes karanténban, mert enyhe tünetek jelentkeztek náluk. Ezen emberekhez az orvosok illetve az ápolók napi rendszerességgel mennek ki, hogy felmérjék aktuális állapotukat. A többi fertőzött, mind kórházban fekszik. Nagyjából 170 ember van súlyos és 20 kritikus állapotban. Ők viszont már szenvedtek valamilyen betegségben a fertőzés előtt például rákban, cukorbetegségben…stb.

Azok, akik otthon próbálják kihordani a betegséget róluk családtagjaik, rokonaik gondoskodnak, ha az nincs akkor kirendelt orvos, segédápoló. Az intézetben, kórházban fekvő páciensek ellátásáról maga az intézmény alkalmazottai gondoskodnak. A helyi önkormányzat felelőssége pedig a karanténban lévőkre terjed ki.

A családtagjukat ápolók minden védőfelszerelést megkapnak, hogy ők elkerüljék a fertőzést. A legtöbb lakásban két fürdőszoba van, az egyiket a beteg használja, a másikat az egészségesek. Ha ez nincs, akkor elviszik a beteget egy intézetbe, kórházba.

A kormány 2000 eurós támogatást ad a családfőnek, de a betegek is részesülnek efféle segítségben. Azok, akik emiatt nem tudnak dolgozni és kénytelenek otthon maradni azok is megkapják a szükséges támogatásokat. Az én lányom tanárnőként dolgozik, de azt az iskolát, ahol tanít bezárták, így szinte semmit sem keres. Az állam őt és a hozzá hasonlókat is 2000 euróval segíti. Azok a családok ahol 1,2,3 tag van részarányosan kapnak segítséget a kisvállalkozók helyzete viszont kritikán aluli, mert sajnálatos módon itt is munkaviszonyhoz kötik a segítséget.

A maszkokat Korea gyártja, a tesztek bármennyiszer, ingyenesen igénybe vehetők, az is elvégezheti, akinek csak szimpla náthája van és mindezt azért, mert nem mehet orvoshoz. A rendelők, kórházak bejárata előtt sátrak vannak, ahol megvizsgálják az embereket és elvégzik a tesztet. Ha nem fertőzött, akkor is ott fogják ellátni, mert ezzel próbálják elkerülni, hogy a legyengült immunrendszerű betegek a kórházakban, rendelőkben kapják el a betegséget. Azt viszont tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozók jelentős része sincs közvetlenül kitéve a fertőzésnek.

Mindent megtesznek, hogy az egészségügyben dolgozók védve legyenek, hiszen ha ők megbetegszenek, akkor következik be a legnagyobb baj, hisz senki sem fogja tudni ellátni a többi embert. Rengeteg adományt és segítséget kapnak országszerte. Még el sem kezdődik rendesen a műszakjuk, de a bejáratnál lévő pult tele van mindenféle finomsággal, étellel, itallal. Olyanokat visznek, amiről azt gondolják, hogy a lehető legkönnyebb elfogyasztani és nem mellesleg higiénikus is gondolok itt szendvicsre, joghurtra…stb. Jelenleg minden és mindenki rendkívül fegyelmezett, látástól-vakulásig dolgoznak és segítenek azokon, akik nem tudnak dolgozni.

A rendezvények eltörlése, elhalasztása, illetve a családi, baráti összejövetelek eltolása miatt sokan depresszióba estek, ezért a pszichiátria segít nekik átvészelni ezt az időszakot.

A fent leírt rendszernek én csak élvezője vagyok, és annyiban veszek részt, amennyiben egy nem egészségügyben dolgozó kiveheti a részét. Azért írtam le ezeket a dolgokat, hátha Magyarországon is használni lehet ezeket a szabályozásokat.”

Ezt is olvasd el