KeződoldalÉrdekességek7 véletlenszerű megállapítás, ami milliomossá teszi a hétköznapi embereket

7 véletlenszerű megállapítás, ami milliomossá teszi a hétköznapi embereket

-

Nagy szerencse bárhol várhat ránk, legyen az egy halom régi holmi között, bolhapiacon, átépítés közben, a hátsó udvarban vagy akár a mező közepén. A szerencse váratlanul és általában a legszokatlanabb formákban talál ránk.

Cikkünk hét történetet mond el azokról az emberekről, akik véletlenül bukkantak olyan dolgokra, amelyek később gazdaggá tették őket.

Érmék a falban

Volt egy régi, húsz éve elhagyatott ház Pennsylvaniában, Windber városában. Egy nap a helyi gyerekek játék közben bementek a házba és az egyik fal mellet régi érméket találtak. A gyerekek hazamentek és elmondták szüleiknek, hogy mit találtak. A szülők a fal kibontása után rengeteg érmére bukkantak, összesen 8500 dollárt számoltak meg. A közönséges érmék között voltak ritkaságok is, amiket 1793 és 1857 között adtak ki. Ezeknek az értéke kétszázezer dollár volt.

Arany

Ausztráliában, Ballaratban egy helyi mezőgazdasági termelő fémdetektorral sétált otthonának területén. A készülék észlelt valamit, így a férfi ásni kezdett. Nem sokkal később talált egy kis darab aranyat. Az ásás során egy hatalmas darabra is rábukkant, aminek súlya 5,5 kilogramm volt és 315 ezer dollárt ért. Később ugyanezt a területet többször is feltárták, de semmi mást nem találtak ott.

Királyi opál

Egy szerencsés ausztrál fickó rátalált a világ legritkább opáljára. Egy Bobby nevű bányász talált egy vödröt egy üveg pezsgővel, az alján pedig kövekkel. A férfi úgy döntött, megtartja, de csak 14 évvel később mutatta meg egy szakembernek. Ekkor kiderült, hogy egy ritka fekete opálra bukkant. A kő neve „Royal One”, a szakértők pedig három millió dollárra értékelték fel.

Pénzzel teli borítékok

2009-ben Bob Kitts iskolai barátjának, Amanda Reece-nek a házát újította fel. A fürdőszobában felszedte a régi burkolatot, ami alatt két ládát talált. A ládákban pedig borítékok voltak, tele pénzzel. A címzett a P. Dunne hírügynökség volt és 182 ezer dollár lapult a borítékokban.

A férfi és a nő azonban, nem tudtak megállapodni a pénz megosztásáról. Amanda tíz százalékot kínált Bobnak, de ő negyvenet szeretett volna. Bírósághoz fordultak, aminek következtében P. Dunne is értesült az eseményről. A bírósági határozat alapján egyenlően osztották el a pénzt a két fél között.

Elveszett kalapács

1992-ben egy Peter Whatling nevű brit mezőgazdasági termelő elvesztette kalapácsát. Annak érdekében, hogy alaposan átvizsgálja a területet, megkérte barátját, Eric Lawes-t, hogy kézi detektorával segítsen neki.

Az első néhány percben Lawes talált egy nagy ezüst érmét. Ásni kezdett és egy fából készült dobozra bukkant, amelyben arany nyaklánc, ékszerek és több száz érme volt.

A régészek ezt a leletet „Hoxne Hoardnak” nevezik. Eredeti értékét 15 millió dollárra becsülték. Az összes tárgyat a Brit Múzeum kapta meg, Eric pedig 2,3 millió dolláros díjban részesült, amelyet megosztott barátjával. Peter Whatling azonban, soha nem találta meg a kalapácsát.

A Függetlenségi Nyilatkozat

Egy pennsylvaniai ember egy négy dolláros festményt vásárolt egy garázsvásárban. Fel akarta akasztani a házában, de amikor kicserélte a keretet, talált egy dokumentumot a festmény hátoldalán. Úgy tűnt, hogy az egy 1766-ban készült függetlenségi nyilatkozat hivatalos példánya volt. Később ezt a dokumentumot 2,4 millió dollárért egy aukción adták el.

Hasonló történet esett meg a Nashville-ből származó Michael Sparks-szal. A nyilatkozat egy példányát egy helyi üzletben vásárolta, csak azért, mert megtetszett neki. Ezért 2,48 dollárt fizetett és később megmutatta azt a szakértőknek. Úgy tűnt, hogy ez is a 184 évvel ezelőtt készült példányok egyike. Később 125 000 dollárért kelt el.

A brit urak aranya

Terry Herbert, amatőr régész egyszer megkérte barátját, hogy használhassa fémdetektorát a saját mezőin. A férfi abban reménykedett, hogy talál néhány érmét. A keresés első napján négyezer tárgyat találtak, amelyek súlya összesen 4,5 kilogramm volt.

A régészek rájöttek, hogy a kincs a XII. század brit urainak, parancsnokainak és vallási alakjainak a tulajdonában volt, amit később 5,3 millió dollárra becsültek fel.

Ezt is olvasd el