KeződoldalÉrdekességek9 jel, ami arra utal, hogy a gyermekednek autizmusa lehet

9 jel, ami arra utal, hogy a gyermekednek autizmusa lehet

-

Az autizmussal együtt élő gyermekek teljesen máshogy viselkednek, beszélnek, gondolkodnak mint a többi gyermek. Gyakran foglalkoznak saját magukkal, és jobban érdekli őket ujjaik mozgatása és az egyéni játék, mint az emberekkel való kölcsönös viszony. Ennek oka az lehet, hogy az autizmus klasszikus tüneteit a verbális kommunikációs készség hiányosságai jellemzik. Időnként nyilvánvaló jelei vannak, melyek segítenek a szülőknek felismerni, hogy a gyermeknek van ilyen rendellenessége, vagy nincs. Viszont az apróbb részletekre különös figyelmet kell fordítani. A mostani posztunkban 9 jelet hoztunk el, ami arra enged következtetni, hogy a gyermekednek autizmusa lehet.

1, 12 hónapos kora előtt a következőket veszed észre

A kisgyerekek 6 és 12 hónapos kora körül lehet felismerni az autizmus tüneteit, ezt pedig leginkább azok látják, akik közvetlen kapcsolatban vannak a gyermekkel. Számukra az lehet nagyon feltűnő, hogy a pici nem éri el a korához megfelelő tipikus eredményeket.

Ezek utalhatnak az autizmusra:

Nem figyelnek az új arcokra;

Nem reagálnak a hangos zajokra;

Nem fognak meg, vagy tartanak a kis kezeikben tárgyakat;

Nem reagálnak a szülők mosolygására;

Nem próbálják különböző cselekvésekkel, vagy sírással felhívni a szülők figyelmét;

Nem érdekli az emberekkel folytatott interaktív játékokban való részvétel.

2, Nem mutatnak empátiát

Az autista gyermekek nehezen mutatnak empátiát és együttérzést társaikkal szemben, ebből kifolyólag pedig közömbösnek, barátságtalannak tűnhetnek. Nem tudják, miként reagáljanak bizonyos helyzetekre, például, ha meglátják, hogy valaki megsérül. Ha pedig azt látják, hogy valaki örül vagy épp fájdalmai vannak, akkor kevés érzelmet kimutatva vagy teljesen érzelemmentesen reagálnak.

3, Nem mutatnak érdeklődést szeretteik iránt

Az autizmussal együtt élő gyerekeket hidegen hagyja, hogy érzelmi köteléket alakítson ki szüleivel, testvéreivel vagy korabeli társaival. Hajlamosak elkerülni a szemkontaktust, és többnyire szeretnek egyedül lenni így érzelmileg elzárkóznak a világ elől. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy nekik nincsenek érzéseik, hanem azt, hogy nem tudják azokat hogyan fejezzék ki.

4, Nehéz felismerni érzelmeiket

Az autizmusnak is több, eltérő szintje van, ebből kifolyólag pedig ezek a gyerekek is hasonlóan mutatják ki az érzéseiket, mint társaik. Például, ha fájdalmat éreznek, akkor ők is sírnak. Viszont többi érzéseiket nehezen tudják kimutatni. Előfordul, hogy érzelmileg nem reagálnak, de az is, hogy válaszreakciójukat eltúlozzák. Például apróbb kellemetlenségektől nagyon gyorsan dühbe tudnak gurulni.

5, Ismétlődő rutinok fenntartása

Olyan mintákat, tevékenységeket fejlesztenek ki, melyek folyton ismétlődnek. Képesek teljes figyelmüket afelé irányítani, ami leköti és érdekli őket. Ezek a gyerekek szeretnek napi rutint felállítani, hogy tisztában legyenek azzal mi fog minden egyes nap történni. Például mindennap ugyanazon az útvonalon mennek iskolába, vacsorára mindig ugyanazt eszik ugyanabban az időben. Mivel rutinjuk szigorú ezért teljesen elképzelhetetlennek tartják, hogy azon változtassanak, sőt annak lehetőségét is elutasítják.

6, Lehetnek érzékelési problémáik

Vannak esetek, mikor az autista gyermekek túlreagálhatnak, de akár figyelmen kívül is hagyhatnak bizonyos érzékszervi ingereket. Van olyan, hogy nem is figyelnek a velük beszélő emberekre és úgy viselkednek, mintha megsüketültek volna. Ennek ellenére előfordulnak olyan esetek, mikor a legkisebb zaj is zavarhatja őket. Az olyan hirtelen kialakuló zajok, mint egy telefoncsörgés, ajtócsengő megszólalása kellemetlenül érintheti őket, ami ellen úgy védekeznek, hogy mindkét kezükkel befogják a fülüket és hangosan kezdenek kiabálni, hogy elnyomják a zavaró hangot. Ezek a gyermekek nagyon érzékenyek az érintésre, de nemcsak az emberire, hanem különböző ruhadarabokéra is.

7, Túlreagálnak dolgokat

Nehezen tudják szabályozni az érzelmeiket ezért egy normálisnak tűnő helyzetben is indokolatlanul viselkedhetnek. Például mindenféle ok nélkül elkezdhetnek hisztérikusan sikoltozni, sírni vagy nevetni. Ha zavaró esetleg feszült helyzetben érzik magukat, agresszívvá válhatnak. Ilyenkor dolgokat törhetnek össze, másokat ütlegelhetnek, vagy saját magukat is bántalmazhatják. Ezenkívül nem érzik, hogy veszélyben vannak, ezért lazán lelépnek egy mozgó jármű elé. Ennek ellenére, félnek az ártalmatlan tárgyaktól, gondolunk itt egy plüssre.

8, Nehezükre esik a beszéd és a nyelvek megértése

A legtöbb gyermek akkor kezd el beszélni vagy másokat utánozni, mikor eléri a másfél éves kort. Az autizmussal együtt élő gyerekek viszont sokkal később fejlesztik ki nyelvi készségeiket. Ők például rendellenes hangjelzéssel, furcsa ritmussal, ismételt szavakkal és kifejezésekkel kommunikálnak. Nehezen kezdeményeznek és tartanak fenn beszélgetést. Nem értenek bizonyos szavakat, mondatokat, de az is előfordul, hogy szó szerint értelmeznek valamit. Hiányzik belőlük a humorérzék, az irónia és a szarkazmus megértésének képessége.

9, A nonverbális kommunikációt részesítik előnyben

Mivel az autizmussal együtt élő gyermekek nehezen fejlesztik ki a nyelvi érzékeiket, és még azután is nehezen fejezik ki magukat, így a nonverbális kommunikációt részesítik előnyben. Ehhez mind fizikai, mind vizuális eszközöket használnak, például rajzokat, gesztusokat, jelzéseket.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezt is olvasd el