KeződoldalÉrdekességek10 elképesztő tény Luxemburgról, amit nagyon sokan nem tudnak erről az aprócska...

10 elképesztő tény Luxemburgról, amit nagyon sokan nem tudnak erről az aprócska országról

-

Már számtalan ország és nemzet érdekességeit bemutattuk már nektek, de emlékeink szerint még sosem esett szó Luxemburgról a világ legkisebb országainak egyikéről. Annak ellenére, hogy nem büszkélkedhet túl nagy területtel mégis arany élete van az itt élő embereknek. Valószínű ennek az lehet az oka, hogy jó fizetést kapnak az emberek, kedvező az adózás, és nagyon kedvesek az itt élő emberek, arról nem beszélve, hogy az ország miniszterelnöke támogatja az azonos neműek házasságát, mivel ő is azokhoz vonzódik. A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek eme remek ország érdekességeit és fontos információit.

1, Kazamaták, melyek több ezer ember életet mentettek

Luxemburg alatt van egy titkos alagútrendszer, mely az UNESCO világörökség részét képezi. Ez a rendszer közel 17 kilométer hosszú és pletykák szerint a 17. században épült és évről évre bővítették. A világháborúk során például búvóhelyként szolgált ahova több, mint 35 ezer ember is befért. Annak ellenére, hogy most csend és nyugalom van, a kazamata bejáratát nem temették be. Még ma is le lehet járni az alagútba.

2, Ebben az országban a legmagasabb a minimálbér

Ennek akkor örülnénk, ha mi is ott laknánk, de sajnos nem így van. Míg Magyarországon a bruttó minimálbér 161 ezer forint, addig Luxemburgban 1923 euró vagyis a mostani árfolyamon számolva 702 ezer forint körül mozog. Ugye ti is azt kívánjátok bárcsak ott élhetnétek?

3, A luxemburgi munkaerő csaknem fele egy másik országból utazik Luxemburgba

Luxemburgban rengeteg külföldi munkavállaló dolgozik. A legtöbb francia, belga és német származású. Ők rendszeresen ingáznak otthonuk és Luxemburg között. Persze a legtöbben hamar letelepednek, de ez is arra enged következtetni ,hogy Luxemburg nemcsak jól fizet, de az adózása is rendkívül kedvező.

4, Többnyelvűség jellemző az országra

A luxemburgi emberek nagy része több nyelven beszél. Ez nem azért van, mert bárki is erre kényszeríti őket. Szabad akaratukból választják azt a lehetőséget, hogy megtanulják az ország három hivatalos nyelvét vagyis a franciát, a németet és a luxemburgit. A legtöbb okirat német nyelven íródik és a hatóság is e nyelven kommunikál.

5, Luxemburg az egyik legkisebb ország a világon

Luxemburg híres méretéről is, ugyanis a világ legkisebb országai közé tartozik. Tény, hogy a Vatikánt nem körözi le, de 2 586 km²-es területe sem túlságosan nagy. Ha viszonyítanunk kellene, akkor azt mondanánk, hogy akkora, mint az Egyesült Királyságban lévő Dorset megye területe vagy az Egyesült Államok Rhode Islandje.

6, Luxemburgban legális az eutanázia, csakúgy, mint Svájcban

A nagyherceg nem írta alá 2008-ban az eutanázia jóváhagyó törvényjavaslatát, mivel ez szöges ellentétben áll mindazzal, amit ő képvisel, de voltaképpen nincs is szükség az ő belegyezésére mivel Luxemburg alkotmányos monarchia, így parlamentáris demokrácia uralkodik. Persze az államfő a nagyherceg, de a parlament hoz döntést.

7, Van egy szökőkút, amiből bor folyik

A luxemburgi emberek életében jelentős szerepe van a boroknak. Rengeteg fesztivált és felvonulást rendeznek, melynek keretein belül a helyiek tradicionális ruhákba öltöznek. Az egyik legnépszerűbb verseny a szőlőkirálynő választás, s van egy szökőkút amiből a fesztivál alatt nem víz, hanem bor folyik. Ezek általában szeptember első vasárnapjára esnek.

8, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök volt az első olyan uniós vezető, aki elvette azonos nemű párját

Bettel 2015 májusában elvette párját, Gauthier Destenay építészt. A luxemburgi kormány még 2014-ben hagyta jóvá az azonos neműek legális házasságkötését, miután 2013-ban kiderült, hogy a lakosság 83%-a támogatja az ilyen jellegű kapcsolatokat.

9, Június 23-a a nagyherceg hivatalos születésnapja, de ezen a napon sem Henrik herceg, sem más nagyherceg nem született

Igen, ez egy roppant érdekes és ellentmondásos esemény, melynek története egészen a 20. század elejére nyúlik vissza. Történt ugyanis, hogy a nemzet január 23-án ünnepelte Charlotte nagyhercegnő tényleges születésnapját, ám 1962-ben június 23-ra tették át a jobb idő miatt. Mivel ez a nap Luxemburgban munkaszüneti nap, így a következő években is ezen a napon tartották meg a későbbi nagyhercegek és hercegnők születésnapját. Fura szokás ez…

10, Ez az egyetlen Nagyhercegség a világon

Ha már a nagyhercegnél tartunk, akkor fontos megjegyeznünk, hogy 1815 után a bécsi kongresszus Luxemburgból Nagyhercegséget csinált és nagyhercegek, hercegnők irányították az államot. Az ország hivatalos és teljes neve valójában Luxemburgi Nagyhercegség. Jelenleg Henrik luxemburgi nagyherceg az ország nagyhercege, aki 2000.ben lépett trónra.

Balra János a korábbi luxemburgi nagyherceg, jobbra pedig Henrik a jelenlegi nagyherceg

Ezt is olvasd el