KeződoldalÉrdekességek7 mitikusnak hitt lény, melyek valóban léteztek, csak nem úgy ahogy mindenki...

7 mitikusnak hitt lény, melyek valóban léteztek, csak nem úgy ahogy mindenki gondolja

-

A történelem során nem egy és nem két lényről hallottunk már, melyek rettegésben tartották az embereket, ilyen volt például a tengerek rémsége a Kraken, Lochness szörnye, vagy a Minótaurosz. Persze néhány valóban csak az emberek képzeletének szüleményeként jöttek létre, de akadtak olyanok is melyek valóban léteztek, csak közel sem úgy, ahogy a legendákban említik őket. A mai posztunk elkészítése során igyekeztünk összeszedni a legismertebb mitikus lényeket és bemutatjuk, hogyan is néztek ők ki a való életben.

1, Kraken – óriás tintahal

Megannyi mítosz és legenda keringett a világon a híres neves krakenről illetve a hasonló tintahalszerű lényekről. Howard Phillips Lovecraft amerikai író többször is írt a lényről, ám Arisztotelész és Caius Plinius Secundus is említést tett róla saját történeteiben. Mindegyik óriási tengeri szörnynek írta le, akinek hatalmas csápjai vannak és simán össze tud roppantani egy nagy hajót is. Történészek szerint nagy valószínűséggel egy óriás tintahalat, név szerint Architeuthist látták, mely a világ legnagyobb ismert tintahalfaja. Mérete nyugalmi állapotban elérheti a 12 métert is.

2, Jeti – gorilla

A jeti történetét mér kívülről-betéve minden ember ismeri, de még mindig nem sikerült rájönni, hogy a lény valódi-e. A 20. században rengeteg tudós, kutató, katona próbálta kideríteni, hogy valóban egy rejtélyes szőrös óriás lény lakik-e az erdő mélyén. Állítások szerint gorillákkal tévesztették össze a mitikus lényt, ami azért sem lehet butaság, mert a gorillákat a tudomány szőrös emberszabásúaknak írja le. A „jetik” első tudományos folyóiratát Thomas Staughton Savage orvos és hittérítő valamint Jeffries Wyman biológus írta le 1847-ben.

3, Tűzben élő szalamandra – foltos szalamandra

Sok titok és mítosz övezi a szalamandrákat. Ennek története egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol összefüggést véltek felfedezni a tűz ereje és az állatok között. A középkor alkimistái ezen felül is sok pletykát és legendát alkottak az állatokról. Az egyik szerint a szalamandrák tűzben tűntek fel, ám a legtöbb ember nem értette ez, hogy lehetséges. Mint kiderült, a szalamandra azért tűnt fel a tűzben, mert az emberek rönköket dobtak a tűzbe, amin a szalamandrák pihentek. Ahogy megérezték a veszélyt egyből menekülőre fogták s ezt a jelenetet látták meg az emberek.

4, Mitikus elefántmadár – Aepyornis (Elefántmadár félék)

Az elefántmadár (The Roc) néven ismertté vált lény először az arab mesékben és tengerész történetekben tűnt fel. Egy hatalmas lényként írták le, aki képes még egy elefántot is felkapni. Ebből ered a neve is. A legtöbb ember azt hitte Kínából származik, a kínai emberek pedig szenttül meg voltak győződve arról, hogy Madagaszkáron él. Miért éppen Madagaszkáron? Nos egyszerű a válasz. A 17. század előtt óriási Aepyornis madarak éltek a szigeten, melyek súlya 800-900 kilogramm között mozgott. Lehet az utazók azt gondolták ők már alapból ekkora mérettel és súllyal látták meg a napvilágot.

5, Egyszarvú – Elasmotherium orrszarvúak

Az egyszarvúakról mindenkinek teljesen más állat jut az eszébe. Sokan az unikornisokra asszociálnak ennek hallatán, ám ez nem igaz, ugyanis régen az orrszarvúakat hívták így. Létezett egy orrszarvúfaj, melyek mára már sajnos kihaltak. Sokkal-sokkal nagyobbak voltak, mint a mostani orrszarvúk. Súlyuk közel 5 tonna volt.

6, Rémfarkas – óriásfarkas

A Trónok Harca című sorozatban a Stark-ház címeres állata a rémfarkas volt. Küllemét azonban nem a film készítői találták ki. A legvalószínűbb, hogy hallottak már életük során az óriásfarkasokról, melyek kb. 70 kilót is nyomtak és ők szolgáltak prototípuskén. Ezekről az állatokról azt kell tudni, hogy valahol Észak-Amerikában éltek 9500-125.000 évvel ezelőtt.

7, Szirének – lamantinok

A szirénekről, sellőkről szóló mítoszok nagyjából akkor jelentek meg mikor az emberek elkezdtek hajózni. Rengeteg tengerész állította azt, hogy egy sellőfarkú nővel találkozott, aki gyönyörű énekével elcsábította a férfiakat majd felfalta őket.

A tudósok megpróbálták elmagyarázni, hogy az emberek miért láthattak ilyeneket. Nagy a valószínűsége annak, hogy lamantinokat láttak előbukkanni a vízből, ami egy pillanatra olyan lehetett mint egy női alak. Egy tengeri emlős messziről akármire hasonlít.

Ezt is olvasd el