KeződoldalÉrdekességekGyakorlatok, amiket mindenképpen el kell kerülni, ha térdfájdalomtól szenvedsz

Gyakorlatok, amiket mindenképpen el kell kerülni, ha térdfájdalomtól szenvedsz

-

Ha valaki térdfájdalomtól szenved a legutolsó dolog, ami eszébe jut az a sport. Senki sem szeretne még nagyobb fájdalmat elviselni a gyakorlatok között, pedig jó pár olyan van, ami nagyon le tudja terhelni és negatív hatással tud lenni az ízületekre. A sport maga nagyon jótékony hatással van a szervezetre és az emberei testre, de fontos, hogy megtalálják azokat a gyakorlatokat, melyek nem károsítják jobban a végtagjukat. A mai posztunkban elhoztuk azokat a gyakorlatokat, amiket mindenképpen el kell kerülni térdfájdalom esetén, illetve bemutatunk néhány alternatívát, amivel ki lehet váltani őket.

1, Futás

Tény, hogy a futás jót tesz az egészségnek, de a szakértők azt javasolják, hogy, aki nem fut hosszú ideje annak nem célszerű ezt a mozgási formát csinálni. Persze nem is kell lemondani róla, csak olyan verzióban csinálni, ami nem terheli le az ízületeket. Ahelyett, hogy beton úton futsz, próbálj ki valami puhább, futásra szánt felületet. A sportpályákon lévő gumis körpálya tökéletesen alkalmas erre a célra. De a füves rész is tökéletesen megfelel, ha épp nem akarsz elkullogni a pályára.

Amennyiben nem a kinti futást választod, de a kardiót mindenképp bele akarod illeszteni az életedbe akkor az edzőtermi futópad és ellipszis lesz a te géped. Az ellipszis ugyanazokat a mozdulatokat foglalja magába, mint a futás, csak sokkal jobban kíméli a térdeket.

2, Lábemelés talajon hátra

A lábemelés fantasztikusan képes formálni a fenék izmait, amitől sokkal kerekebb, feszesebb lesz. Egyetlen hátulütője, hogy kinyírja a térdeket. Az egyetlen módszer, amivel egy kicsit lehet enyhíteni a térdfájdalmon, ha két szivacson csinálod a gyakorlatokat. Ha lágyabb, puhább felület nem véd meg teljes mértékben a fájdalomtól, akkor a következőket tedd.

Támaszkodj az alkaroddal egy padra vagy székre és kezdd el emelni a lábaidat a megszokott módon. Annyi a különbség, hogy ezt nem térdelve, hanem állva kell elvégezni, de a hatás ugyanaz. A lábakat ugyanúgy tudod váltani, mint a térdelős verziónál. De van már olyan gép is, ami lehetővé teszi a lábemelést.

3, Kitörés

A kitörést még fájó térdekkel is lehet végezni. Egyetlen dologra kell odafigyelni, mégpedig, hogy a térd ne érjen túl a bokán. Ezen kívül győződj meg róla, hogy stabil testhelyzetben vagy és a hasizmaid is dolgoznak. Amennyiben a térdeid már olyan rossz állapotban vannak, hogy nem tudod fájdalom nélkül elvégezni a gyakorlatot inkább végez csípőemelést a talajon. Az ugyanazt az izomcsoportot célozza meg, csak egy másik testhelyzetből végezve.

Nem kell mást tenned, csak feküdj le a földre, emeld fel a csípődet és szorítsd össze a farizmaidat. A vállnak, csípőnek, térdnek egy vonalba kell esnie. Tartsd ezt a pózt pár másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.

4, Térdelős fekvőtámasz

Sokan nem tudnak hagyományos fekvőtámaszt végrehajtani ezért a könnyített, térden történő verziót csinálják. Ennek viszont az a hátulütője, hogy a térdek tönkre mennek és az ízületek is sérülnek. Amivel ki lehet védeni a problémát, ha a falnál állva végzed el a gyakorlatot. Nincs más dolgod, mint ugyanazt a testhelyzetet felvenni a falnál, mint a földön.

A másik opció, hogy fitball labdát teszel a lábad alá és úgy csinálod a fekvőtámaszokat. Ebben az esetben a tested egyenes vonalban lesz és csak a kezeddel engeded magad le a földhöz.

5, Terpesz ugrás

A terpeszugrás az ugrálás miatt nem tesz jót a térdeknek, viszont van egy egyszerű módja annak, hogy a gyakorlatot sokkal biztonságosabbá tedd. Ahelyett, hogy mindkét lábbal terpeszbe ugranál, egyszerűen csak váltogasd őket.

A másik verzió, hogy felváltva húzod fel oldalra a lábaidat. Áll terpeszbe és az egyik térdedet húzd fel oldalirányban, majd tedd le és végezd el ugyanezt a másik irányba. Olyan mintha másznál a falon. Ezzel is kíméled a térdeidet.

6, Guggolás

Ahelyett, hogy a szokásos guggolásokat csinálnád inkább állj egy fal elé és támaszd neki a hátad, majd ereszkedj le, mintha leguggolnál. Ez ugyanolyan hatékony gyakorlat mint a rendes, hagyományos guggolás. A következőképp kell szabályosan csinálni. Állj vállszélességű terpeszbe és dőlj neki háttal a falnak. Győződj meg róla, hogy a feneked nem ereszkedik lejjebb a térdednél, és térded nincs előrébb a lábujjaidnál. Tartsd meg magad a hasizmaiddal, majd emelkedj fel.

Hasznosnak találtátok a cikket?

Ezt is olvasd el