KeződoldalÉrdekességek9 bizarr hagyomány a múltból, melyet a nők azért csináltak, hogy szebbnek...

9 bizarr hagyomány a múltból, melyet a nők azért csináltak, hogy szebbnek tűnjenek

-

A világ rengeteget változott az évek során. Az embereket nagyban befolyásolja a vallás, az életmód és ezek következtében alakulhatnak ki bizonyos tradíciók. Nálunk is sok ilyen van. Például disznót hajnalban vágunk és általában pár tüskével indítják meg az eseményt. Mondjuk mostanában már egyre ritkább a háztáji disznóvágás. Ez ilyen volt mindig is. Egyes országoknak azonban voltak meglehetősen extrém hagyományaik. Olyanok, melyeket mai fejjel elképzelni sem tudnánk. Sok esetben a női ideálhoz kapcsolódik, mely évről évre megváltozik. Ezek nagy része ma elképzelhetetlen lenne, aminek kifejezetten örülünk.

Lehet, hogy 100 év múlva majd készül egy ugyanilyen cikk, mely a tűsarkú cipőkkel és a férfi slim-fit nadrágokkal ijesztgeti a jövőbeli netezőket. Ki tudja! Minden esetre nézzünk most meg egy párat, régi bizarr hagyományokból.

Lábelkötés
Egy bizarr kínai hagyomány, melynek neve „chánzú”. A Táng-dinasztia császára (907-960) javasolta egyik ágyasának, YoNiágnak, hogy kösse el a lábát selyemmel mert így a járása kecsesebb lesz. Csak a magasabb rangú családok engedhették meg maguknak ezt a borzalmas eljárást, mert a szegényebb sorban élőknél a nőnek is muszáj volt dolgoznia. Na, de ilyen lábbal nem tudott volna…A régészeti kutatások szerint egyes női lábak, így csak 10-15 cm hosszúak voltak. 1368 és 1644 között már a birodalom minden régiójában ismerté vált a lábelkötés. Akkoriban már kifejezetten csúnyának és a szegénység jellemzőjének számított egy egészséges láb. Az eljárást már 5 éves korban elkezdték a kislányoknál. A lábujjakat szorosan a talp alá szorították. Rendkívül fájdalmas volt. Ennek köszönhetően sok felnőtt nő már járni sem tudott, ami a férfiaknak kapóra jött. Csak gyaloghintókkal mozdulhattak ki otthonról. Akkoriban a kebel,derék és csípő bősége nem számított. Csakis a láb mérete. Az elkötött lábakat nehéz volt tisztítani, amitől gyakran rossz szagot árasztott.

Összenőtt szemöldök
Az ókori görögök szerint kifejezetten vonzó volt, ha egy nőnek összenőtt a szemöldöke. Ez a tisztaságot jelentette. A rómaiaknál pedig még a magas intelligencia és a műveltség szimbóluma is volt.

Egyes modellek most is élnek ezzel a divattal. Megjelenésük ellenére nagyon népszerűek. Sophiat például 500 ezren követik.

Fekete fogak
A japán nők ecetben oldott vasreszelékkel kezelték a fogaikat, hogy feketék legyenek. Ez a szépség, vagyon és a nemesi származás jelképe volt. Később azt is jelentette, hogy a lány elérte a felnőttkort. Érdekes módon ez a mixtúra egyáltalán nem volt káros a fogakra nézve. Fertőtlenített és védett a fogszuvasodástól. A feketítés neve egyébként „ohaguro” volt. A 19. századdal ért véget ez a trend. Meidzsi császár tiltotta be 1870-ben és egy kis idő után végleg eltűnt az emberek életéből.

Szemöldök
A középkorban az európai nők úgy vélték, hogy a szemöldök teljesen felesleges. Ezért megszabadultak tőle. Egyébként egyetlen szőrszál sem lehetett az arcon. Ennek orvosi okai is voltak, ugyanis akkoriban folyamatos harcot vívtak az élősködőkkel.

Szemölcs
A 18. században apró négyzet vagy csillag alakú szövetdarabokat helyeztek az arcukra az emberek. Olyasmi volt, mint egy szemölcs. A lényege, hogy már messziről meg lehessen tudni bizonyos dolgokat az emberről. Az arc jobb oldalára helyezett pont azt jelentette, hogy házas a hölgy.

Férfi lábak
Igazából ez manapság is „trendi”. Csak most a fiatal srácok között a „slim-fit” farmer a divat. Pár száz évvel ezelőtt nem a kockás has vagy a széles hát volt a divat, hanem a kecses láb. Gondolom ők soha nem hagyták ki a „lábnapot”. 🙂

A maják
A májak szerettek volna okosabbak lenni. Hajtotta őket a tudásvágy. 1000 évvel ezelőtt eltorzították a gyerekek koponyáját, hogy okosabbá és szebbé váljanak.

Homlok
A reneszánsz idején az számított szépnek, ha egy nőnek hatalmas homloka volt. A hajukat hátrahúzták, egyesek még bele is borotváltak. Rendkívül szoros frizurákat viseltek.

Óriás körmök
Már megint a kínaiak! Náluk a hosszú köröm a gazdagság szimbóluma volt a Csing-dinasztia idején. Mivel nem kellett kétkezi munkát végezniük, így megnöveszthették a körmeiket. Ebből más is látta azt, hogy mennyire vagyonosak.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el