Mind szeretnénk egészségesek és vékonyak lenni, de jobban teszed, ha nem a diétára, hanem tudományos tényekre támaszkodsz. Izraeli tudósok végeztek egy tanulmányt és megállapították, hogy az egészséges táplálkozás általános elvei nem léteznek, és van néhány olyan ember, akinek a paradicsom sokkal károsabb, mint a fagylalt.
Eran Elinav és Eran Segal a Weizmann Intézet kutatói, 800 önkéntes 18 és 70 év közötti adatait tanulmányozta. A résztvevők külön mellékletben rögzítették, milyen életmódot folytatnak. Az embereknek étkezés előtt és után is meg kellett mérniük a vércukorszintjüket. A kutatás eredményei meglepték az egész világot.
A szervezetnek, az élelmiszerekre gyakorolt hatása, annak tulajdonságaitól függ, nem pedig az ételtől.
Kiderült, hogy a szervezet, hogyan reagál, bizonyos élelmiszerek után. Például a fagylalt, és a görögdinnye is növeli a glükóz szintet, jobban, mint a csokoládé.
Ez egy fizikai tevékenység, ami energiát igényel, és az energia cukor formájában kerül bele az izmokba.
A stressz erősíti a testünket, mivel az adrenalin és a kortizol felszabadul, ami elősegíti a cukor felszabadulását is a májból, ezzel növelve a vér szintjét.
A glükóz magas szintje arra serkenti a szervezetet, hogy a zsírt elraktározza, ha megéhezne.
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk, a vércukorszint emelkedik, ami miatt a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel. Olyan panaszok jelentkezhetnek ilyenkor, mint a:
gyakori éhség;
állandó szomjúság;
szájszárazság;
hirtelen fáradtság;
gyakori vizelés, éjjel is;
sebek lassú gyógyulása;
gyomor problémák.
A vércukorszint hirtelen megugrását okozó élelmiszerek, cukorbetegség és szívbetegség kialakulásához vezethetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint, a modern világ szembesül a cukorbetegséggel, ami egy inzulin termelési hiba vált ki. A magas vércukorszinttel kapcsolatos kardiovaszkuláris betegségek száma szintén növekszik, aminek végzetes kimenetele lehet.
Ez az, amit a tudósok maguk is tanácsolnak:
Válassz olyan ételeket, amelyek nem okoznak hatalmas kilengést véredben.
Vásároljon otthoni vércukorszintmérőt és mérd meg a cukorszintedet étkezés előtt és után. Ez segít megérteni, hogyan reagál a szervezet a különböző ételekre.
A kiugró cukrot nem maga az étel okozza, hanem annak mennyisége.
Étkezés közben több vizet kell inni, ami csökkenti a cukorszintet.
Egy rajzfilmet is készítettek a tanulmányról: