KeződoldalÉrdekességekEz a genetikus azt állítja, hogy megtalálta az öregedés ellenszerét! Ti mit...

Ez a genetikus azt állítja, hogy megtalálta az öregedés ellenszerét! Ti mit gondoltok erről?

-

A sci-fi írók képzelete határtalan. Megragadtak már minden létező témát, melyek közül meglehetősen sok meg is valósult. Gondoljunk bele, hogy a telefon, a tengeralattjáró ezek korábban elképzelhetetlen dolgok voltak. Manapság a mindennapi életünk részét képezik. Ugyanígy az örök ifjúság forrása is egy mesebeli legenda volt. Lehet csak volt?

Egy amerikai genetikus, Elizabeth Parrish (BioViva USA Inc. igazgatója) azt állítja, hogy a csapatával kifejlesztett egy módszert, ami hatékonyan és biztonságosan növeli az úgynevezett telomerek hosszát. Hogy mik ezek?

2016-ban ez a nő kijelentette, hogy alkalmazott egy terápiát magán. Egy génterápiát az öregedés ellen. Az eljárás az öregedési folyamat 2 fő hatásának megszüntetését jelentette. Az egyik a telomerek rövidülése, a  másik az izomtömeg elvesztése.

A telomerek a kromoszómák azon területei, amelyek felelősek a sejtosztódásokért, mielőtt elpusztulnának. Ezen telomerek hossza egyénenként más. Átlagban 15.000 és 20.000 pár nukleotid hosszúságú, amikor megszületünk és 5000-7000 pár hosszúságú, amikor meghalunk. Tehát a hosszuk folyamatosan csökken a korral. Ezután elkezdődik az öregedési folyamat a sejtekben. A kutatás során kiderült, hogy a DNS-t a telomeráz enzim segítségével helyreállíthatjuk. Ez kölcsönhatásba lép a telomerekkel és „visszavezeti” a kezdeti hosszúságra. Ezt a folyamatot egy módosított ribonukleinsavval indítják el, amely a megfelelő géneket tartalmazza.

Ennek a módszernek a segítségével lehetőség nyílt a telomerek kiterjesztésére több mint 1000 nukleotidra. Ezáltal egyes sejtek nem pusztultak el, hanem újra fiatalosabban mozogtak és osztódtak. Ez több éves emberi életnek felel meg. Egyelőre csak ennyire képesek, ugyanis ez a mérték még nem káros az egészségre nézve. Nem vezet szükségtelen sejtmódosulásokhoz és mutációkhoz. Az immunrendszernek ugyanis elég idő kell, hogy reagálni tudjon a szervezetbe vezetett óriásmolekulákra.

A SpectraCell laboratórium megerősítette, hogy ez a terápia sikeres lehet. 2015-ben a Elizabeth vérét tesztelték már. A benne található leukociták telomereinek hossza 6710 pár nukleotid volt. 2016-ban a terápia befejezése után újból tesztelték a vérét és már felemelkedett 7300 párra. Ez azt jelenti, hogy a vérében a leukociták 10 évvel fiatalabbak lettek.

A kísérletet két független szervezet is megerősítette. Egy belga nonprofit szervezet (HEALES) és a British Biogerentology Research Foundation.

A terápia második célja a myostatin protein termelésének elnyomására irányuló kísérlet volt. Állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy a myosztatin hatásának blokkolása a száraz izomtömeg jelentős növekedését eredményezi.

Szerinte a fiatalság-megőrző diéták, kenőcsök hatástalanok. Igazi áttörést csak a genetika útján lehet elérni.

Ez a terápia lehetővé tenné a betegségek kialakulásának gyorsabb és hatékonyabb modellezését, amelyre bizonyos szindrómák esetén égető szükség lenne.

Mit gondoltok? Pár év múlva már fiatalodni fogunk? A gyermekeink talán már nem is öregszenek majd? Felfedezzük vajon a halhatatlanságot?

Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el