KeződoldalÉrdekességek1990-ben megnyílt az első McDonald's Moszkvában. Az ország megőrült tőle! Íme a...

1990-ben megnyílt az első McDonald’s Moszkvában. Az ország megőrült tőle! Íme a képek.

-

Megfelelő körülmények között a legegyszerűbb dolgok is szimbolikusak lehetnek. Egy „meki” megnyitása manapság teljesen hétköznapi dolog. De milyen lehetett az első szovjet McDonalds Moszkvában? Ez azért lényegesen más…

A moszkvai McDonald’s egy közös vállalat volt a McDonald’s of Canada és a moszkvai városi tanács között. A ’76-os nyári olimpián  dobták fel az ötletet, hogy legyen Oroszországban is meki…de egészen 1990 január 31-ig nem történt semmi.

Építésének idején a világ legnagyobb McDonald’s étterme volt. 900 férőhelyes helyszín 600 munkással, akiket 35.000 pályázó közül válogattak ki. Az étterem első napján ezer vendégre számítottak. Egy olyan országban, ahol az átlagfizetés akkoriban 150 rubel volt és egy Big Mac 3,75 rubelbe került 5000 szovjet állampolgár várakozott a Pushkinskaya téren nyitás előtt. Első nap 30.000-ren fordultak meg az étteremben.

Nyáron ez a szám emelkedett. Vannak, akik nyolc órát vártak a tűző napon arra, hogy bemehessenek. Az emberek úgy ették, mintha az utolsó vacsorájuk lett volna. Az emberek annyit ettek, amennyi beléjük fért és hát rengeteg gyomorpanasz alakult ki ilyenkor. A mosdók előtt a sor olyan hosszú volt, mint kinn a bejárat előtt.

A megnyitón Boris Jelcin is részt vett, aki kásőbb Oroszország elnökévé vált.

Ma 649 McDonald’s étterem működik szerte Oroszországban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el