KeződoldalÉrdekességekHiányzik egy fogad? Ne csüggedj, ugyanis megtalálták a csodaszert amitől visszanő a...

Hiányzik egy fogad? Ne csüggedj, ugyanis megtalálták a csodaszert amitől visszanő a fogad!

-

Hihetetlen, de egy londoni tudós csoportnak sikerült egy olyan gyógyszerre és eljárásra rátalálniuk, ami visszanöveszti a fogat.

Nem is olyan régen a King’s College nevű kutatócsoport közzé tett egy olyan tanulmányt, ahol leírják, hogy az Alzheimer-kór gyógyításának lehetséges módszereit tanulmányozzák. Azonban a kutatás során másra is bukkantak. Az egyik gyógyszerről, ami kísérleti fázisban van, kiderült, hogy nagyon is jótékonyan hat a fogakra, vagyis annak regenerálódására.

Ez voltaképpen annyit takar, hogy meg tudja gyógyítani azokat a fogakat, melyek lyukasak, vagy sérültek. Igaz még a használatára várni kell, mert még jó néhány kísérlet és klinikai teszt vár rá, de meglehetősen jó esély van arra, hogy létrejöjjön a legelső fogazat regeneráló gyógyászati módszer.

Név szerint a Tideglusib kísérleti gyógyszernek van egy nagyon sajátos, máshoz nem hasonlítható mellékhatása, ami konkrétan arra sarkallja a fogak kemény szöveteinek valamelyikét, hogy a zománc és a fogbél között lévő dentint, újjá növessze.

A gyógyszer valójában a demencia tünetei ellen lett kitalálva, ez valójában meggátolja a sejtmutálódást, méghozzá oly módon, hogy erősíti az idegsejtekben fellelhető tau proteint, ami magyarra lefordítva az idegsejtek, úgymond minőségéért felelős. A protein, nem csak egy helyen található meg a szervezeten belül, hanem több helyen is, csak más formában.

Az egyik ilyen hely a fog.

Ám a tau fogakban fellelhető változata gátolja a dentint alkotó sejtek szaporodását, vagyis  növekedését. A dentin voltaképpen nő, ám a protein az oka, hogy nem eleget ahhoz, hogy maximálisan mellőzni tudjuk a fogorvosi beavatkozásokat, ezért a sérült fog sérült maradt, eddig a pontig. A Tideglusib a fogak tau proteinjét megakadályozza a dentinnövekedés gátlásában, azaz a lyukas fog a gyógyszer segítségével elkezdheti gyógyítani önmagát.

A tudósok összeszedtek néhány alanyt, akinek van lyukas foga, és rajtuk próbálták ki először ezt az eljárást. A lyukas vagy sérült fogak rövid időn belül meggyógyultak, és ehhez semmilyen fogorvos által elvégzett beavatkozás nem történt.

Ezt is olvasd el