A vegetáriánus étrend népszerűsége ellenére a táplálkozási tanácsadók nem javasolják a húskészítmények teljes kivonását az étrendből. A legtöbb hús kiváló minőségű fehérje és B-vitamin forrás, melyek zöldségekből és gyümölcsökből nem szerezhetők be. Ugyanakkor a nehéz, zsíros ételek túlzott fogyasztása erősen megterheli a szervezetünket. Ezek a gyomor és a belek megbetegedéseihez, szív és érrendszeri problémákhoz vezethetnek. Ezen felül még a túlsúly egyik fő okozója is. A csirkehús rendkívüli népszerű, de nem sokan tudják, hogy vannak olyan részei, melyek kifejezetten sok parazitát és élősködőt tartalmaznak. Ezek még a gondos előkészítés során is az állat húsában maradhatnak és károsak lehetnek az egészségünkre.
Nézzünk pár előnyét és hátrányát a csirkehús fogyasztásának.
Erős antidepresszáns
A madarak izomrostjai triptofánt tartalmaznak. Ez az aminosav részt vesz a szerotonin és a melatonin hormonok előállításában, melyek segítik elvezetni a feszültséget és javítani a hangulatot. Egyesek érzelmi kitörést is átélhetnek egy grillcsirke fogyasztása közben. Egy könnyű csirkehúsos vacsora még az alvásban is segíthet.
Pajzsmirigyre gyakorolt pozitív hatásai
A baromfi húsában szelén található, ami segíti a test jódegyensúlyának optimalizálását. Ez jó hatással van a pajzsmirigy állapotára. Az endokrin rendszer betegségeinek, az anyagcsere-rendellenességek és a hormonális zavarok elkerülése érdekében fontos, hogy a pajzsmirigyünk egészséges legyen.
Anémia megelőzése
A csirkehúst egyszerűbb megemészteni, mint a sertéshúst. Ennek oka az alacsony zsírtartalom és, hogy gazdag B12-vitaminban, amely a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. A csirke és a mája elfogyasztása segít az anaeima megelőzésében, ugyanis javítja a vérösszetételt és növeli az energiaegyensúlyt. Könnyebben gyógyulhatunk ki a betegségekből is.
Immunrendszer támogatása
Olyan fontos nyomelemeket tartalmaz mint a vas és a PP-vitamin, amely segíti az immunrendszert, valamint megakadályozza az onkológiai és más betegségek egyes típusait. Ezen vitaminok hiánya bélrendszeri rendellenességeket, a bőr és nyálkahártya gyulladását és az agyi aktivitás elhalását okozhatja.
Csontok és izmok erősítése
A csirkehús kiváló fehérje és foszfor forrás. Növeli az izmok és a csontok erejét, lassítja az életkorral kapcsolatos változásokat a csontvázban és az izmokban. Az alacsony zsírtartalmú csirkehús jót tesz a fogaknak, fogínynek továbbá megakadályozhatja a hajhullást és a körmök letörését.
Mire kell figyelni a csirkehússal? Milyen részei vannak, amelyeket nem célszerű elfogyasztani?
Tüdő
A csirke tüdejében rengeteg parazita és baktérium található. Ezek egy része a hőkezelés során sem pusztul el, ugyanis vannak köztük olyan mikroorganizmusok, melyek nem különösebben érzékenyek a hőmérséklet változására és ellenáll a magas hőmérsékletnek. A szakemberek szerint a csirke tüdejét nem célszerű elfogyasztani.
Fej
A csirkék megesznek mindent, amit találnak. Főleg akkor, ha háztáji az állat. Ezek közt rengeteg toxikus anyag is van, melyek a madár agyában halmozódnak fel. Célszerű ezt is kihúzni a listáról.
Bőr
A csirkebőr megosztja az embereket. Egyesek szerint sok kollagént tartalmaz, ami javítja a bőr és a porcok egészségét, de ez nem igaz. Nem olyan számottevő a mennyisége. Ellenben zsírból bőven van, mely megnövelheti a koleszterinszintet.
Csirkefar
Egyesek a püspökfalatot különleges finomságnak tartják, de nem szabad elfelejteni, hogy nagyon közel van a kloákájához. Az állat itt ürít ugyebár és a terület tele van parazitákkal és baktériumokkal. A szakértők szerint egyáltalán nem egészséges ezt elfogyasztani.
Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!